woensdag 29 september 2010

Erg licht uitgevallen

Behalve het fotograferen van domme advertenties heb ik me ook nog met iets ander bezig gehouden, namelijk met het de was eruit strijken en eruit wassen van mijn turquoise batiklapjes.


Ik vind ze erg licht uitgevallen, ik vraag me af hoe dat komt. Misschien omdat ze niet warm genoeg hebben gestaan bij het verven, maar het kan er ook mee te maken hebben dat ik ze drie keer (!) bij 95° heb moeten wassen om alle was eruit te krijgen. Ik denk zelf eerlijk gezegd het eerste (hoewel al dat hete wassen zeker meegespeeld zal hebben), want het geel is wel goed geworden.

Apart from photographing stupid advertisements I also did something else, I ironed and washed the wax from my aqua blue fabrics. I think they turned out quite light. I wonder why this is, perhaps they haven't been warm enough during the dyeing process or perhaps they didn't like to be washed three times at 95°C (203° F). I think it is the not having been hot enough (allthough the hot washing hasn't been good too) because the yellow turned out allright.

10 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Ik denk toch dat het wassen op 95graden er geen goed aan heeft gedaan? Maar hoe dan ook het zijn prachtige lapjes geworden!
Misschien kun je het ook uitproberen met een sterker verfmengsel? Je was is op heb ik begrepen. Maar ik ben Zaterdag bij Zijdelings.voor een miniworkshop zijdepapier maken. Zal eens vragen of ze was die daar ook hebben. Het was toch soja was?

Marielle zei

Wel heel mooi geworden. Ik denk niet dat het wassen het zo licht gemaakt heeft. ik heb vooral kleding geverfd en die word super vaak gewassen en daar heb ik ook geen lichte kleuren.

Nienke zei

Ja het is inderdaad bijzonder dat die gele wel goed gepakt heeft, misschien was de andere verf wat ouder, of gevoeliger voor kou. Van turquoise is wel bekend dat het het beste gedijt bij 45 graden, zie Paula Burch´s website.
http://www.pburch.net/dyeing/FAQ/temperature.shtml
Maar ik vind ze wel erg mooi dus al met al een leuk experiment!

Marion zei

Je hebt hetzelfde probleem als ik heb gehad, naardat ik ze heb bewerkt met zeefdrukken enz, zijn ze heel mooi geworden.

conny's quilts en creaties zei

Je kunt de was er toch uit smelten met de strijkbout? Dat heb ik teninste ooit geleerd. De stof tussen keukenpapier en bakpapier leggen om je bout schoon te houden. Zo krijg je het meeste eruit, dan nog wassen.
Ik vind die pastels toch wel heel mooi trouwens, maar je had misschien iets fellere kleuren willen hebben?

Gina zei

I know it might be a shock but I like the subtleness of these

Love and hugs Gina xxx

Margeeth zei

Dat heb ik ook gedaan, eerst tussen kranten met de strijkbout. Anders had ik weet ik niet hoeveel was in de machine gehad, geen idee wat er dan gebeurd was en ik wil het geloof ik ook niet weten......

De lappen zijn niet lelijk, maar erg licht, een groot deel van de patronen zijn daardoor niet meer te zien.

Ik denk zelf dat het toch door de turquoise komt, heb dit wel eens eerder gehad met shibori, daarvan was de turquoise ook heel licht geworden en de rest niet.

Monique zei

Geen idee hoe het komt, ik heb er totaal geen verstand van, maar ik vind het resultaat wel erg mooi hoor!

christtina zei

Juist die vreemde advertenties vind ik wel leuk hoor. Dus wat mij betreft mag je daar rustig mee doorgaan. het zet de mens aan het denken.

Foto's vertekenen altijd, dus in het echt zal het zeker mooier zijn, maar op zich vind ik de lapjes wel heel mooi geworden. Alleen is inderdaad het constrast tussen de kleuren wel groot.

Elly Wijnen zei

Sojawas smelt bij 50° en kan er makkelijk uitgewassen worden bij 60° en 1 keer is voldoende. Dat is mijn ervaring. De stofjes zijn toch heel mooi geworden.