donderdag 16 september 2010

Batikken met soja was, de eerste resultaten

Inmiddels heb ik een deel van de lappen die ik met behulp van soja was heb gebatikt uitgespoeld en 'ontwast'. Theoretisch gezien zou je de was er helemaal met de wasmachine uit kunnen wassen, maar ik heb het ergste er toch maar eerst met oude kranten uitgestreken. Daarna heb ik de lappen op 95° uitgewassen (en er daarna nog een witte was achter aan gedaan om zeker te zijn dat er geen was in de machine was achtergebleven). De stof is mooi soepel geworden, het voelt gewoon aan als stof, niet zo stijf als toen ik met gewone was had gebatikt. Een nadeel is wel dat de was door het lage smeltpunt (?) wel sneller los laat dan gewone was, dus je moet er wel voorzichtig mee zijn (vooral als je een tweede keer wilt verven moet je de verf van het eerste verfbad met beleid uitspoelen).

Dit zijn de stoffen die ik één keer heb geverfd, onder de foto's staat wat voor keukenspul ik heb gebruikt om de was aan te brengen.

Schuimspaan

Spiraalding en pasta-tang

Spiraal en ovalen lepel met 3 sleuven

Spiraal en eierklutser

Spiraal en schuimspaan


Eierklutser en ovalen plastic schuimspaan

Spiraal


Spiraal en plastic schuimspaan

En dit is de meeloper:

This are the first fabrics I dyed with the soy wax batik technique. Contrary to regular batik wax, the soy wax is very easily removed, leaving a fabric with a nice soft hand. I used various kitchen implements to apply the wax.

8 opmerkingen:

Aart zei

Mooie resultaten Margeeth. Het voordeel is dat je leuk kan spelen met spullen die bijna niets kosten.
http://quiltaart.blogspot.com

christina zei

wat zijn ze mooi geworden. En fantastisch toch dat je je eigen batikjes hebt gemaakt.

hannie zei

Prachtig zijn ze geworden! Vooral de meeloper vind ik helemaal te gek!
Wat ik me afvraag: Als je de stof op 95% wast, lijdt de kleur er dan niet erg onder? Misschien is een lagere temperatuur dan aan te bevelen. Als de was er dan ook uitgaat?

Corinne Zambeek - van Hasselt zei

Lappen zijn mooi geworden, vooral die meeloper, wat ga je er nu van maken???

Marion zei

Leuke lappen heb je gemaakt, maar de meeloper is mijn favoriet.

Margeeth zei

Ik vind de meeloper ook het mooist, daarom heb ik hem ook laten zien. Ik heb nog geen idee wat ik er van ga maken, dat komt hopelijk nog wel.
Ik durf de stof niet op een lagere temperatuur te wassen, dat zou 60° zijn en dat ligt me veel te dicht bij het smeltpunt van de was, wil het risico niet lopen dat het stolt in de machine of op de leidingen, dus de verf moet er maar tegen kunnen (heb de stof voor het uitwassen ook droog gezien natuurlijk en afgezien van het feit dat het nog vol zat met was zie ik niet echt verschil).

Marielle zei

Wat is dit leuk geworden, vooral de spiraal vind ik heel erg mooi.
Heb je al een winkel gevonden voor nieuwe soja wax?

Monique zei

Wat een leuk effect geeft dat spiraalding!