vrijdag 1 januari 2010

'Goede voornemens' en een aanvulling op het quiltjaaroverzicht

Bij de reacties mijn quiltjaaroverzicht van gisteren schreef Marry, geheel terecht, dat ik de dingen die ik voor Quilten Speciaal was vergeten te noemen. Bij deze dus alsnog een (selectie) van de dingen die ik voor deze cursus maakte:
Yesterday, Marry left a comment which said I had forgotten some work, the things I made for 'quilten speciaal'. She is quite right, so I just made another collage:
.

En dan nu tatattaadaaa, tromgeroffel (het was oudjaar en de kinderen mochten voor het eerst de hele avond opblijven, dus kon ik ook niet gewoon naar bed gaan gisteren, dus ik ben een beetje melig geloof ik) mijn goede voornemens voor dit jaar. Uhhh, die heb ik niet (ik ben echt melig!). Eerlijk gezegd vind ik het een beetje een raar fenomeen, dat je je op nieuwjaarsdag ineens voorneemt om allerlei dingen anders (en altijd beter) te gaan doen. Als je dat echt wilt, dan kun je het ook op een willekeurige dag in het jaar doen en dan heb je ook een betere kans dat het lukt dan wanneer je er mee wacht tot nieuwjaarsdag (alle dieeten beginnen per slot van rekening ook 'morgen', wat ook een hele goede dag is om te stoppen met roken als je tenminste rookt). Bovendien is de toekomst voor ons ook nog onzekerder dan normaal. Ik hoop dat er eens iemand langskomt die ons huis leuk vindt en het wil kopen en dat die persoon dan ook nog een hypotheek kan krijgen zodat wij naar Gorinchem kunnen verhuizen en we niet meer in een huis hoeven te wonen dat altijd netjes moet zijn en niet meer echt voelt als 'van ons'.

Gelukkig heb ik wel doelen, hoewel ik die ook niet echt vandaag heb zitten te bedenken, ik heb gewoon naar mijn doelen van vorig jaar gekeken, met welke ik verder ga en met welke niet. Bij het denken hierover heb ik veel gehad aan een reactie die Wietske gisteren gaf: "Hoi Margeeth, interessant om over je doelen te lezen. Vooral omdat ze zo'n beetje tegenovergestel, zijn aan mijn doelen. En wat een enorme productie! Wat jij in 1 jaar maakt, daar kom ik in 10 jaar nog niet aan toe!" Even voor de duidelijkheid, Wietske besteed heel veel aandacht aan het ontwerp van haar quilts en maakt de prachtigste dingen, ik heb veel bewondering voor haar. Het werk van Wietske kun je zien op haar site. Ik vind de reacties van Wietske altijd heel leuk, omdat ze je vaak aan het denken zetten. Ook dit keer wil en dit is wat ik had bedacht: "ja grappig he, was mij ook al opgvallen. Ik heb me dat eerste doel gesteld omdat ik merkte dat ik zo in het perfect willen zijn (en niet kunnen zijn) verzandde dat ik helemaal niets meer maakte. Eerlijk gezegd denk ik dat wat meer aandacht aan het ontwerpproces geen kwaad zou kunnen, maar als dat betekent dat je helemaal niets meer produceert dan werkt dat natuurlijk averechts. Ik heb gemerkt dat als ik eens iets extra moois wilde maken voor een tentoonstelling of wedstrijd, ik gelijk weer dreigde te vervallen in inertie (ik moet nu bijvoorbeeld nog steeds beginnen met mijn eindwerkstuk voor quilten speciaal, heb het gevoel dat dat toch wel iets heel bijzonders moet zijn en ja hoor, ik begin er weer niet eens aan), terwijl als ik gewoon begin ik tenminste iets maak en er tenminste een kans is dat er iets goeds tussen zit."

Dus wat mijn doelen betreft, ik ga gewoon door op de zelfde manier als ik in 2009 heb gedaan:

 1. Opletten dat ik niet verzand in het ontwerpen, dus vooral veel maken.
 2. Ik heb nog steeds erg veel stof in mijn voorraad, dus daar wil ik ook een flink deel van opmaken. Vooral de stoffen die ik al heb sinds ik (twaalf jaar geleden) begon met quilten mogen als het even kan 2011 niet meer halen zonder in een quilt verwerkt te zijn, al is het maar in de achterkant. Ik wil ook proberen om bij te houden hoeveel stof ik gebruik, hoeveel stof ik koop en hoeveel er netto bijkomt of afgaat (in een zogenaamd stashbusting rapport). Ik 'mag' dus wel stof bijkopen, als ik het nodig heb voor bijvoorbeeld een achterkant of rand, of als een kleur ontbreekt in mijn voorraad. Weet er trouwens iemand hoeveel stof je ongeveer 'verliest' voor naden en snijafval bij het maken van een traditioneel blok?
 3. Niet alleen mijn stoffen gebruiken maar ook alle andere dingen die ik heb verzameld, zoals verf, garens, paintsticks en bijzondere draden en daar ook weer niet teveel van bijkopen.

Naast deze doelen heb ik ook nog een paar plannen:

 1. Gewoon beginnen met iets te maken voor de eindopdracht van quilten speciaal, zonder te denken dat het mooi 'moet' zijn.
 2. De sterrenblokken voorzien van sashings, ze aan elkaar zetten tot een top en hem dubbelen zodat ik 'iets' heb om lekker 's avonds met de hand te quilten (het wordt een quilt van 2.15 x 2.40, dus ik verwacht niet dat ik hem ook af krijg in 2010).
 3. En omdat ik gek ben op het maken van ATC's en er hier inmiddels een hele stapel ligt, heb ik me ook opgegeven voor de ATC swap van Kate North. Het is een grote swap, dus ik moet er nog wel een aantal ATC's bijmaken, daar kan ik dan mooi die schoenendoos met restjes die ik zonde vind om weg te gooien voor gebruiken.

Zo, dat is een heel verhaal, leuk om eens op te schrijven en op 31 december 2010 te kijken wat er van terecht is gekomen.

And now, drumroll, my 'good intentions' for 2010. Sorry, I don't have any. I do have some goals thought, but before I can mention them I first want to respond to a comment Wietske left om my last blog. She wrote that she thought it interesting to see my goals because they were kind of the opposite from hers. Wietske is a very meticulous quiltster, who spents a lot of time and effort to the designs of her quilts which results in amazing quilts, which can be seen on her site. I admire her very much. She does'n't comment much, but the comments she does make have the tendency to make one think, which was also the case with her last comment.
I set myself the goal of making lots of quilts last year, because I noticed that I tended to get somehow stuck in the design process, wanting to be perfect and not being able to, resulting in me doing nothing. Allthough I favour giving much attention to the design, making samples and so on when this results in doing nothing this is counterproductive. I noticed that when I just started I was able to produce, while when I wanted to make something special I just got stuk again (I still have to make my final quilt for 'quilten speciaal' which I feel must be really something, so I just cannot seem to start).

For my goals I will just continue like I did in 2009, with some adaptations:
 1. I want to make lot's of things, so I don't get stuck into a creative rut.
 2. I want to use more stash, keep check on how much I use (and how much I buy).
 3. I want to use not only fabrics but also use and sometimes try all other stuff I have bought over the years, like paintsticks, dye, paint, yarns, thread and so on.
Apart from these goals I have some plans:
 1. Finally just starting with the quilt for 'quilten speciaal' and stop worrying whether it will be 'good enough' (turning up with nothing will certainly be not good enough)
 2. Make a top out of my blue stars and sandwich it, so I have a big handquilting project to take on when I don't have anything else to do.
 3. Make some more ATC's for Kate's birthday ATC swap, which I joined.

This is quite a long story, it's nice to write this down and see what has become of it december 31th.

8 opmerkingen:

Gina zei

Happy New Year to you and your family my friend.
I wish you luck on acheiving your goals for 2010

Love and hugs Gin axxx

Wil zei

Goede voornemens kan je op elk moment nemen, dat ben ik helemaal met je eens. Ik wens je een creatief en productief 2010.

Hannie de Beer zei

Het is inderdaad zo, dat je goede voornemens elke dag kunt nemen,of als het nodig is, wat bijstellen. Ook bij mij bestaat het gevaar van "verzanden" in een ontwerp maken? Ik zou zeggen, gewoon doorgaan zoals je zelf het prettigst vind. Je overzicht van afgelopen jaar lijkt me wel een bewijs dat dat zo is? Ik wens je een goed en creatief jaar!

Mary zei

een heel goed 2010 !! Ik miste ook al QS en ik ben net zover met het eindwerkstuk, oftewel, nog niets dus! Mis ook wel een beetje de maandelijkse cursus ... (en weet hoe het voelt als je huis te koop staat; bij ons duurde het 2 jaar !!) Een ieder werkt op een eigen manier en als de jouwe je goed bevalt, gewoon daar mee doorgaan ! De ATC-swap van Kate is leuk om te doen.

conny's quilts en creaties zei

Allereerst ook voor jou een goed, gezond en creatief 2010 gewenst! En je bent dan misschien melig maar ook al heel erg wakker op deze zo mooie nieuwjaarsdag!
En nu blijk je nog meer gemaakt te hebben in 2009! Het duizelde me gisteren al. En allemaal mooi, dus wat dat betreft ben je denk ik heel goed bezig, ik denk dat je heel spontaan bent in je ontwerpen en daarom zo snel tot iets komt! Dat past blijkbaar bij jou.
Ik heb de goede voornemens al jaren geleden afgeschaft, die maak ik ook in de loop van het jaar.... Veel plezier vast met het uitvoeren van al jouwe...zo te zien werkt het bij jou wel!

Shelina (formerly known as Shasta) zei

I have the same problem - when I think I have to make something special, I just freeze, and no idea is good enough. You're right, making something is better than not making anything. I made lots of small projects this year - not nearly as many as you though - and it did help keep me from freezing, so this year, I think I am going to try a combination - to work on the older projects hoping to get unstuck, and intermix them with small projects for the ego boost.

Yvonne aka sommeke zei

Succes met je voornemens Margeeth (en zeker ook met de verkoop van het huis)

gunnelsvensson zei

Great work!!!
Happy New Year!
Thanks for nice comment on my blog!