zaterdag 4 juli 2009

Van het warme weer gebruik maken

Bij het opruimen van de zolder vond ik op een totaal onlogische plek een startpakketje (citrien, turkoois en robijn) procionverf. Bijna antiek, ik schat dat het een jaar of vier oud is, maar het schijnt dat je die poeders echt jaren kunt bewaren, dus ik heb het maar aangemaakt en ben aan het verven geslagen (het is toch te warm om iets anders te doen). En omdat ik ergens had gelezen dat, hoewel procion koudwaterverf is, het het beste werkt bij een temperatuur van boven de 30°C (het werkt bij mij ook prima bij 20°C, maar goed, die hogere temperatuur is dan om de oude verf te compenseren zullen we maar zeggen) heb ik het maar in de tuin gezet:
.
.
waar het natuurlijk prompt een enorme stortbui over zich heen kreeg....
Ik ben benieuwd wat hier voor lapjes uit gaan komen. Er staan trouwens ook een paar potten met gradaties zwart en bruin bij, deze verf had ik vorig jaar al aangemaakt, daar vraag ik me dus helemaal van af wat dat nog wordt.
.
While cleaning out the attic I found an ancient packet of the three primary colors of procion dyes, I guess about four years old. You seem to be able to keep those powders for years, so I made the solutions and started dying. Because I heard procion works best over 30°C I put it in the garden, where it promptly got rained on. I also found some one year old solutions of brown and black, so I did some gradation dying with those. I am quite curious how the fabrics will turn out.

4 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Dat werkt meestal nog prima, die oude verf. Zeker met deze warmte! hoe lang laat je de lapjes zitten? Ik ben best benieuwd? Ik ben wel een beetje jaloers op jullie regenbui! Hier is er geen druppel gevallen, en nog (bijna)even heet. Om niet goed van te worden!

winda aka DutchQ zei

wow, kan niet afwachten om de resultaten van je creatime te zien, dus niet vergeten om het met ons hiero te delen! en die regenbui? mocht willen dat we die hiero hadden gehad, slechts 3 druppels en een onweer dat op 25 km aan ons voorbij trok....geef mij maar het voor- en najaar!

groet uit nrd Holland
Winda aka DutchQ aka (*ΓΌ*)

Yvonne aka sommeke zei

'k Ben ook wat jaloers op je stortbui! Vandaag is 't hier al wat koeler, oef!
Goe weekend!

Wil zei

Zolang er geen soda bij de verf zit, blijft deze heel lang goed. De kleuren worden wat intenser als je ze in een hogere temperatuur kan laten staan. Bij 20 graden gaat het inderdaad ook uitstekend. Alleen turquoise verlangt echt een hogere temperatuur.