vrijdag 17 juli 2009

Stempelen met procion en verdikker


Dit zijn stoffen die ik eerst heb geverfd met procion en waarop ik daarna heb gestempeld met procion met verdikker.

Het voordeel hiervan is dat de gestempelde vormen niet, zoals bij normale stempelverf, op de stof liggen, maar dat de stof zelf gekleurd wordt. Hierdoor verandert de structuur en het gevoel van de stof niet, met stempelverf wordt de stof vaak toch wat stijver. Een nadeel is dat je de procion wel moet activeren met soda en zout. Ik deed dat altijd door de stof een half uur in een soda en zout oplossing te laten weken en daar dan na het drogen op te stempelen, maar als ik dan na het stempelen de verf uitspoelde dan liep de verf toch uit.

Dus nu heb ik iets anders geprobeerd, ik heb de verdikker aangemaakt met een oplossing van zout en soda, daar de procion doorgemengd en toen gestempeld. Dit heb ik in plastic gewikkeld weggelegd, want procion werkt alleen maar als het nat is. En toen kwam het moeilijkste deel van dit experiment: "het een week laten liggen".....
Gisteren heb ik de lapjes uitgespoeld en het resultaat is tamelijk goed. Op sommige gedeelten van de stof heeft de verf minder goed gepakt, maar dat maakt het juist speels. Ik heb geen idee hoelang de soda-zout-verdikker mengsel houdbaar is, maar ik heb er gisteren weer mee gestempeld, dus de tijd zal het leren.

This are fabrics I dyed first and then 'dye-stamped' on, using thickened procion. I had tried this before, but then I had used fabric that was treated with salt and soda, which caused the dye to run when it was rinsed, giving slightly muddy colors. Now I tried something different, I activated the dye by mixing the thickener with salt and soda and stamping with this. Then I wrapped it in plastic and left it for a week (the hardest part of this experiment). I rinsed the lot yesterday and the result is quite satisfactorely. On some parts the prints are weaker, but that makes it more lively. I like working this way as an alternative to stamping with paint because the fabric remains softer.

3 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Een interessante proef Margeeth! Ik heb me dat eigenlijk nooit zo gerealiseerd, dat de stof met stempelverf wat stugger werd. Ze zijn mooi geworden de lapjes! Er ligt hier nog een zakje verdikker, dus ga ik het ook eens proberen. Dank je voor de uitleg!

Wil zei

procion met soda blijft meestal maar zo'n 4 uur actief.

Mary zei

dat vind ik idd een nadeel van verdikker ...het uitlopen van de kleuren ...