donderdag 26 mei 2011

Dit is géén geel!

Ik heb nog steeds een voorraadje mengkleuren procionverf staan, gekocht in de uitverkoop. Ik gebruik deze kleuren soms puur (bij het sneeuwverven bijvoorbeeld) maar ik meng er ook mee. Nou was het me opgevallen dat de lapjes waar ik de kleur 'Opaliet' voor gebruikte een beetje een raar kleurtje kregen. Opaliet is een mengkleur van 99% citrien (geel) en 1% robijn (rood), dus je zou een gele kleur verwachten maar het leek wel alsof er groenig in zat. Omdat ik straks toch een achterkant nodig heb voor mijn "fields of honour 2",  heb ik een paar grote lappen geverfd met wat er nog in het flesje met opaliet zat en die kwamen zo uit het verfbad:

Dit is dus geen geel! Volgens mij kan dit op twee manieren veroorzaakt zijn. Of het flesje met de verfoplossing is vervuild geraakt (door bijvoorbeeld het verwisselen van een dop) of het etiket op het poeder klopte gewoon niet. Het flesje is weggegooid dus als dat het was is het opgelost, het poeder moet ik nog testen, maar dat doe ik als het weer wat meer geregend heeft, ik vind het niet kunnen om met deze droogte liters water te verspillen aan stofverven (de lappen op de foto zijn geverfd in en uitgespoeld met water dat ik heb opgevangen tijdens het opwarmen van het water voor de douche, normaal gooien wij dat bij de planten in de tuin).

I noticed that the colours of the fabrics I used a mixed colour of 99% yellow and 1% red dye were a bit off, so I tested this colour on some pieces of fabric I needed for backings. This is definively not yellow.

4 opmerkingen:

joke zei

Ik ben blij te horen dat er meer mensen zijn die op deze manier met water omgaan. Af en toe voel ik me wel een freak.
Ik heb op de aanrecht ook een kan staan waar ik het water in opvang dat anders wegloopt voor het warm genoeg is voor de afwas en waarmee ik vervolgens de planten begiet.

Hannie de Beer zei

Net als jullie heb ik ook een emmer staan om spoelwater en derg. in de doen voor de planten. Zeker met deze droogte! Zelfs sopjes giet ik over de planten, goed tegen de luizen!

Wat de verf betreft? Misschien een foutje in de samensrelling van het mengsel?

ina zei

Ook bij mij geven mengkleuren vaak niet het resultaat dat ik graag zou willen. Ik vind het altijd al een groot bezwaar van zelf stoffen verven: al dat spoelen......
Wij sproeien onze tuin ook niet en inderdaad water verspillen we zo min mogelijk.

marion zei

het ziet er geelgroen uit op mijn scherm.....het heeft natuurlijk voordelen het zelf verven maar het is ook spannend....