maandag 1 februari 2010

Stashbusting report januari

Stof gekocht in januari:  3,44 meter
Stof gebruikt in januari:  4,42 meter

Stof gekocht in 2010: 3,44 meter
Stof gebruikt in 2010: 4,42 meter
Stof 'gebust' in 2010: 0,98 meter

Eén van mijn 'goede voornemens' voor 2010, was dat ik ook (ongeveer!) zou gaan bijhouden hoeveel stof ik heb gekocht en hoeveel stof ik heb gebruikt én daar ook verslag van op mijn blog. Een 'stashbusting' rapport dus (sorry voor het engelse begrip, als er iemand een nederlands woord voor weet dan hou ik me aanbevolen). Er zijn quiltsters die die wekelijks doen, zo'n rapport, maar ik ben vind eens in de maand wel genoeg.  Hoeveel stof ik koop is makkelijk, ik weet hoeveel meters, halve meters en fat quarters ik heb aangeschaft (ik ga daarbij uit van een stofbreedte van 1.10 meter, standaard quiltstof dus), maar voor hoeveel stof er dan gebruikt is, moest ik nog wel iets verzinnen. Ik heb besloten dat de stof 'gebust' is als het niet meer beschikbaar is, dus als het in een blok of top is verwerkt. Ook dit is weer een arbitraire beslissing, er zijn ook quilters die stof die ze uit hun 'stash' hebben gevist om een quilt mee te maken, als gebust beschouwen, maar ik leg ook nog wel eens iets terug, dus dat is veel te ingewikkeld.
In januari heb ik alleen maar stof uit mijn stash gebruikt voor het maken van quilts en daarmee ruim 4 meter gebruikt, dus dat is gunstig. Aan de andere kant heb ik wel wat witte stof gekocht, katoen voor het sneeuwverven en wat bijzondere stoffen (wafeldoek, velours en linnen) voor de oververf experimenten en omdat die stof breder is is er in totaal ruim 3 meter bij gekomen. Desalniettemin toch heb ik 0,72 meter stof 'gebust'.

Fabric in januari: 3.76 yards
Fabric out januari: 4.83 yards

Fabric in 2010: 3.76 yards
Fabric out 2010: 4.83 yards
Amount busted 2010: 1.08 yards

One of my 'good intentions' for 2010 was to keep track how much fabric I use and how much I buy, a stashbusting report. I know how much I buy, so that's easy, all I have to do is recalculate the yardage in quiltfabric width. How much fabric is used however is open to interpretation, when do you count a fabric as used. I decided that a fabric is used when it is actually cut up and in a block or quilt, not when I have pulled it from my stash for a project (choices often get rejected and the fabric put back in the closet).
Some quilters do a report every week, I have decided that boring you with it once a month is (more than) enough.
All fabrics I used in januari came from my stash, so that's a good thing. I did buy some white fabric for snowdyeing and some special fabric for my "stitching to dye" experiments. In the end I managed to bust 0.79 yards.

3 opmerkingen:

Hetty zei

Natuurlijk leuk om zoiets bij te houden ..... maar mij lijkt het niet te doen.
Ik heb het voornemen om te proberen geen stof meer te kopen (!), en dus alleen stof te gebruiken, dat lukt gelukkig wel! Maar deze maand heb ik denk ik toch meer gekocht dan opgemaakt, want die 4 meter van zaterdag is geloof ik meer dan de oppervlakte quilts die ik heb gemaakt!

conny's quilts en creaties zei

mmm ik ben ook altijd wel uit op Nederlandse begrippen als het kan....eens denken: stofstapels rapport of rapportage/ stofvoorraad rapport/ En gewoon " opgemaakt", voor wat je echt hebt opgebruikt uit je stofstapels....trouwens dit zijn nog beste aantallen, ik heb geen idee wat ik verbruik, maar momenteel gaat er meer in dan uit...gek he?....

Hannie de Beer zei

Wat een moed, Margeeth om dat bij te houden! Het is denk ik haast niet te doen, om precies te berekenen wat je hebt verbruikt?
Ik heb vorig jaar 25 meter katoen gekocht, en er is nog een paar meter over. ( Voor sneeuwverven?) Maar er ligt nog een stapel geverfde stof in de kast. Ik zal maar ophouden, hier krijg ik hoofdpijn van Hi Hi? Ik vind het reuze knap van je !