donderdag 12 november 2009

Portret

Aan het eind van de cursus quilten speciaal krijgt iedereen een eindopdracht. Deze eindopdrachten worden gegeven als uitgangspunt, het is geen verplichting om je er aan te houden.
Dit is mijn eindopdracht:
Gebruik voor de uitwerking van je ontwerp papier en naaien. Als vormgeving de 'kesa a la restjes'. Het onderwerp is (zelf-)portret dat je abstraheert en vereenvoudigt. Je kleuren zijn blauw-groen.
Omdat ik op dit moment nogal veel aan mijn hoofd heb, heb ik er nog niet zoveel aan gedaan als ik zou willen, maar ik ben al wel een beetje begonnen:

Allereerst ben ik een onderzoek gaan doen naar (zelf-)portretten in de kunst.
In de renaissance waren de zelfportretten statig en gedragen maar soms was ook een grappige noot te zien:Aan de stijl van het zelfportret kun je zien wie het geschilderd heeft en sommige schilders maakten er wel heel erg veel:


Vanaf ongeveer 1900 werden de (zelf-)portretten abstracter, het hoefde niet meer te lijken op de geportretteerde en zelfs niet meer altijd op een mens:


Een foto van een quilt "selfportrait" die ik Birmingham heb gefotografeerd (weet even niet meer wie de maakster was, als iemand dat weet dan houd ik me aanbevolen) en de twee zelfportretten die ik al voor quilten speciaal maakte:


Mijn eerste experiment is een gesjabloneerd zelfportret waarbij ik steeds meer delen heb afgedekt:


In order to finish the course "quilten speciaal", you have to make a masterpiece. In order to make this masterpiece you can follow an assignment given to you, but this is not obligatory, you can do something else if you prefer.
The assignment I got was:
"Make a quilt in which paper is used. The design can be based on the irregular kesa you did. The topic is (self-)portrait, which you abstract and simplify on the quilt. Your colors are blue and green."
Allthough, due to life getting in the way, I haven't been able to focus and do nearly as much as I wanted, I have started doing some research about (self-)portrets in art and the changes of appearances over time.
Then I did a stencilled selfportrait, covering more and more bits of it with each 'run'.


2 opmerkingen:

Suus zei

Wat leuk Margreeth, om te lezen ook wat je voor opdrachten je krijgt en hoe nu verder te gaan. Ik had ook graag de cursus gedaan, maar ja,er is al een wachtlijst had ik begrepen. Veel succes.

Hannie de Beer zei

Je hebt al heel wat research gedaan! Leuk die zelfportretten. Dat van jezelf is heel goed weergegeven. En zo je nu bent aan het expremimenteren, dat weglaten, is erg goed! Succes!