zondag 31 mei 2009

Geborduurde placemat en batikken met wasco?

Voor het indonesië project op school van borduurde jongste deze placemat. Jammer genoeg heeft hij de draden iets té goed aangetrokken, dus nu staat de placemat enigszins onder spanning en is niet bruikbaar.
Ook hebben de kinderen 'gebatikt' in de klas. Ik had aangeboden om te helpen, maar dat hoefde niet, de juf kon het makkelijk alleen af. Ik was daar nogal verbaasd over, met die hete was enzo, maar het bleek dat de kinderen helemaal niet echt hadden gebatikt. De juf had de was vervangen door wasco en daar de kinderen mee op de stof laten tekenen. Die stof hebben ze vervolgens met ecoline gekleurd. Aan de voorkant van de stof zie je de tekeningen door de ecoline heen, maar omdat het vet van de krijtjes niet echt in de stof dringt, is de achterkant gewoon egaal gekleurd:
.
(foto met dank aan de school, de blauwe is van jongste)
.
Hoewel het geen echte batikstof is, is het resultaat toch wel grappig, zeker om met kinderen te doen. Een gedeelte van de gebruikte stof was (hoe kan het ook anders) afkomstig van mij. Ik had een oud laken meegegeven en een stuk witte damast dat ik eigenlijk had gekocht om zelf te verven, maar waar na het wassen een klein percentage rekbare stof in bleek te zitten. Die damast was een groot succes en is schoon op gegaan, nadat één van de meisjes had ontdekt dat je de bloemetjes er in kon overtekenen wilde iedereen die stof gebruiken.
.
The placemat was embriodered by youngest, for the Indonesia project at his school. Unfortunately he has been a little too enthousiastic when tightening the threads, so the placemat has a lot of tension in it and is not usable.
The children also did some 'batik' in class. Not with hot wax, but with wax crayons. It does shield the fabric from dye, but only on the side where the crayons were applied, so not a real batik. The result is kind of nice, especially since you can do this with (small) children without having to worry about the hot wax being dangerous.

4 opmerkingen:

Lynn Cohen zei

Sweet seeing what children are doing in art! Keep them making art.
How bright and cheerful and quite wonderful to see. My grandson would turn that too tightly sewn placemat into a Frizbee/a tossing disc.

hannie zei

Wat een leuk project was dat! Wil jongste de draden niet opnieuw spannen, zodat hij wel bruikbaar is? De "batik"stof ziet er heel leuk uit!

Yvonne aka sommeke zei

Jongste heeft gewoon een originele fruitmand gemaakt! ;-)
Creatieve juf hebben ze zeg!

Babette zei

Hoi Margeeth,

Ik ben benieuwd of je weet of de ecoline blijft zitten of niet? Wat gebeurd er dus als je de stof wast. Zou je de stof kunnen fixeren of voorbehandelen? Ik wil namelijk ook wat gaan experimenteren en na googelen kwam ik bij jou terecht.

Hartelijke groetjes Babette.