vrijdag 13 januari 2023

Temperatuurquilt

 Al een paar jaar had ik in mijn hoofd dat ik een keer een temperatuurquilt wilde maken, Een temperatuurquilt is een quilt waarvoor je elke dag een blokje maakt, waarin de kleuren per blok zijn bepaald door, je raadt het al, de temperatuur van die dag.

 Het is het leukste om dan op 1 januari te beginnen en dit jaar dacht ik er zowaar op tijd aan. Als je googled op temperatuurquilt dan vindt je allerlei voorbeelden, flying geese, cirkels, simpele driehoekjes. Meestal zijn de blokjes dan twee kleuren, de minimum temperatuur en de maximum temperatuur. Maar je kunt natuurlijk ook een neutrale achtergrond kleur kiezen en dan voor de temperatuur twee kleuren erbij. Dat heb ik gedaan, ik heb een simpel huisje getekend wat ik in één keer kon paperpiecen en dat met een zwarte achtergrond gemaakt.

Het eerste wat je moet doen is bepalen welke kleuren je gaat gebruiken. Het is eigenlijk de bedoeling dat je voor elke kleur maar één stofje gebruikt. Zulke grote lappen heb ik niet, dus het wordt scrappy. Dit is mijn kleurenschema:

Ik heb gekozen voor een interval van 4 graden celsius met het idee dat er dan niet zoveel huisjes zowel het dak als de muren dezelfde kleur zouden hebben.

Nou, hahahaha, het is echt raar weer dus nu (tot en met januari) is de helft al hetzelfde....

En dit zijn mijn huisjes, het wordt een quilt van 17 bij 22 en dan in plaats van de negen blokken die ik over heb aan het eind een soort legenda. 

 Ik ben benieuwd of ik het het hele jaar vol ga houden. Op zich is zo'n huisje niet zoveel werk, ongeveer 20 minuten en het is ook gelijk een reden om elke dag even achter de naaimachine te kruipen.
3 opmerkingen:

Anoniem zei

Er wordt weer een hittegolfrecord voorspeld dus mag je veel kleiren gebruiken. Ben benieuwd hoe ver je bent op de laatste dag van 2023. Succes. Marjo Stoeckart

Janny zei

Grappig die huisjes en wat leuk dat er 1 net anders is. Ik twijfel al jaren over een temperatuurquilt, wie weet komt het er ooit nog eens van.

Hannie de Beer zei

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het nog niet helemaal snap, hoe de quilt gaat worden? Allemaal huisjes? Maar dat krijg ik zeker nog te zien!