maandag 30 augustus 2010

Dom, dommer, domst

Toen ik dit blog begon had ik nooit verwacht dat ik ooit nog eens de behoefte zou voelen om te bloggen over postzegels, maar dat moment is nu toch aangebroken.
Op het werk kregen wij een brief van de posterijen, over een nieuwe waarde aanduiding voor postzegels. Er komen geen bedragen meer in euro's op de postzegels te staan, maar een cijfer. Cijfer 1 voor brieven tot 20 gram en dan de aanduiding Nederland, Europa of Wereld en cijfer 2 voor brieven tot 50 gram. Het idee daarachter is dat het dan makkelijker is om je brief te frankeren.

Dit zijn de oude zegels:
Image and video hosting by TinyPic

En dit de nieuwe:
Image and video hosting by TinyPic

Oké, 1 + 1 = 2 is op zich natuurlijk een makkelijker sommetje dan 44 + 44 = 88, maar toch bekruipt mij hier het ongemakkelijke gevoel dat wij met zijn allen als 'debiel'  behandeld worden of in ieder geval dom gemaakt worden (rust roest en dat geldt ook voor rekenvaardigheden).

Het enige voordeel is dat de zegels nu voor altijd geldig (schijnen te) blijven, dus als er een prijsverhoging aankomt dat zou je nog snel even wat zegels voor de oude prijs kunnen kopen (en dat hebben de posterijen dan aan zichzelf te danken).

6 opmerkingen:

Bietje zei

Een tijdje terug las ik ook over de verandering bij de postzegels. Ik zag alleen de voordelen, nooit meer bijplakken, zegels als geldig.
Over de nummering denk ik dat het puur gemak voor de PTT is. Wat moeten ze anders op de zegel zetten? De postzegels zullen (uiteraard) duurder worden (ooit, hopenlijk nog ver weg). Dus een waarde is lastig. Maar ze hadden het misschien door een symbool kunnen aangeven.

Aart zei

Ik heb mijn hele jeugd en nu eigenlijk nog, postzegels gespaard, maar tegenwoordig is er niets meer aan. Bedrijfspost is of gefrankeerd met een stempelautomaat of voorgedrukt 'port betaald', hoe moet je nu je verzameling nog compleet zien te krijgen. Ongebruikte postzegels heb ik compleet vanaf mijn geboorte jaar 1962, dus nu bijna 50 jaar. Ik denk dat ik er dan maar mee stop en de boel verkoop.
Misschien brengt het nog wat op.
http://quiltaart.blogspot.com

Hannie zei

Ja, zo denk ik er ook over! Maar natuurlijk is het enkel en alleen in hun eigen belang gedaan? Dat het gemakkelijk zou zijn,voor de consument is natuurlijk een illusie!

inge zei

dat systeem bestaat al een tijdje in belgië, ik vind er helemaal niks aan, heb zelfs geen benul meer hoeveel een postzegel nu kost...

Sonja zei

Dit komt ook door de concurentie, die momenteel speelt in diverse postbedrijven.Ze willen allemaal de goedkoopste zijn, werken voor miniumloon en de vele ontslagen bij TNT.En net zoals bij de invoering van de euro, we worden met z'n allen GENAAID.

Yvonne aka sommeke zei

Yep, bij ons bestaat het al even. Vind er ook niks aan, je weet niet meer wat je kleeft!