zaterdag 28 augustus 2010

Chutney

Vandaag ben ik niet erg veel aan quilten toegekomen. Eerst moest ik vanmorgen mijn eindopdracht voor quilten speciaal naar het kantoor van het gilde in Nijkerk brengen voor de algemene tentoonstelling van het quiltersgilde die van 10 tm 15 september in Deventer wordt gehouden. Omdat het geen doen is om met het OV te gaan, ga ik eigenlijk altijd met de auto. Nou. dat heb ik geweten. Wegens werkzaamheden was de A2 tussen Deil en Everdingen afgesloten. Nou hoef ik helemaal niet over de A2, maar over de A27, dus je zou zeggen dat er niets aan de hand zou zijn geweest, maar natuurlijk stond er, omdat iedereen die normaal over de A2 gaat nu ook via de A15 over de A27 moest, al een file op de A15 vanaf Gorinchem-Oost (waar ik woon). Helaas zag ik hem te laat, dus was er al ingereden voordat ik een andere route kon overwegen. Gecombineerd met een lange file door een ongeluk,  heeft het me uiteindelijk een half uur gekost om alleen maar over het knooppunt te komen, waarvan het leeuwendeel werd besteed op wachten achter iemand die pal aan het begin van de gecombineerde in- en uitvoegstrook was stil gaan staan, omdat hij of zij niet wilde voordringen in de file - dat er ook mensen zijn (zoals ik) die de file helemaal niet in wilden maar ook gelijk weer de uitvoegstrook wilden gebruiken en het dus niet erg handig is om aan het begin stil te gaan staan en zo iedereen op te houden is kennelijk te ingewikkeld, er gingen al allemaal mensen over de vluchtstrook eromheen, maar dat doe ik dus niet, ik heb braaf gewacht totdat er een politieautootje langszij kwam en de meneer of mevrouw vooruit bonjourde. De terugweg was helemaal rampzalig.

En toen kreeg ik het 's middags in mijn hoofd om pruimenchutney te gaan maken. Een grote pan met ongeveer een kg stukken pruim, 3 grote uien, een flinke scheut azijn, anderhalf ons suiker, rozijnen, gemberpoeder en sambal leverde na een paar uur inkoken deze vier potten chutney op.


Volgens het recept dat ik had opgezocht nadat ik de chutney had gemaakt (heb alles dus op de gok gedaan) moet je het zes weken laten staan om het te laten 'rijpen', maar ik denk dat bij ons de eerste pot morgenmiddag, als de kinderen terug zijn van zwemkamp (waar overigens niet gezwommen wordt, het is een kamp van de zwemclub, ze doen allemaal kampdingen, maar gaan niet zwemmen, dat doen ze nl al het hele jaar)  al open zal gaan.

Today I didn't get to spent any time quilting. In the morning I had to bring my quilt away for our guilds annual quiltshow, which ate up a lot of time because of traffic congestions and in the afternoon I made four pots of plumchutney.

1 opmerking:

hannie zei

Lekker zeg,die chutney!
En die file,ja daar kampen we tegenwoordig overal mee! Altijd is er wel ergens iets afgesloten,Vanaf afgelopen nacht tot maandag ook hier in de buurt richting Utrecht. En dat herhaalt zich nog enkele keren! Soms weet je niet wat het langste duurt,met openbaar vervoer of toch maar de file trotseren? Maar je quilt is in ieder geval in Nijkerk! Ik zal hem zeker zien op de tentoonstelling!