donderdag 18 september 2008

Met een waxinelichtje,

schijn je ook te kunnen batikken, zei iemand vorige week zaterdag bij quilten speciaal. We hadden nog lichtjes zat en het leek me misschien ook wel leuk om eens met de kinderen te doen, dus ik heb het maar eens geprobeerd:


Ja, het kan maar echt denderend wordt het niet. De stearine heeft een te hoog smeltpunt, dus het is lastig om het echt helemaal door de stof te laten doordringen. Het vreet ook waxine, voor deze twee kleine lapjes op A-4 formaat heb ik drie lichtjes gebruikt; je hebt al een half lichtje nodig voordat alle stearine is gesmolten en het dus heet genoeg is om mee te batikken. Verder zit je met een kwast bij een vlammetje, dus er is een grote kans dat je je kwast per ongeluk in de brand zet, niet geschikt voor kinderen dus.

Someone at 'quilten speciaal' suggested that it is possible to do batik using a tea light, so I gave it a try. Yes, it is possible, but the results are not good. It is really difficult to get the stearine hot enough and let it get all the way through. It is also quite dangerous, you are working with a brush near a flame, so you have a big risk of setting your brush on fire.

1 opmerking:

Joanne zei

Hoi Margeeth,
Ik experimenteer al langer met batiken met waxinelichtjes. Ik heb bij de kringloop een fondue pannetje en brander gekocht voor 1,5 euro, een zak goedkope waxinelichtjes erin laten smelten (zonder houdertjes en zonder lontjes) en met een kwast aan de gang. Doordat de stearine makkelijk barst krijg je een echt batikeffect. Groetjes Joanne