maandag 19 mei 2008

Twentse Welle

Gisteren ben ik naar deze tentoonstelling in museum Twentse Welle in Enschede geweest.Eigenlijk is het niet één tentoonstelling, maar zijn het er drie:

Een tentoonstelling van herinneringsquilts, hier hangen quilts gemaakt naar aanleiding van 9/11, er hangt een paneel van de aids memorial quilt, een quilt gemaakt door Engelse quiltsters en aangeboden aan de gemeente Enschede naar aanleiding van de vuurwerkramp en nog wat andere losse quilts die zijn gemaakt als herinnering. In de ruimte staat een video-installatie waar je de 9/11 quilts kunt zien en de verhalen er achter kunt horen. Erg indrukwekkend.

Dan is er een zaal gevuld met quilts gemaakt met zogenaamde Landt en van Marle stof. Dit is een herdruk van stof zoals vroeger werd gemaakt in de Twentse textielfabriek Landt en van Marle (hoe kan het ook anders). Er hingen quilts van bekendere quilters die op uitnodiging waren gemaakt en er hingen wedstrijdquilts waarin ook die stof was verwerkt. Het publiek mocht uitkiezen welke drie ze de mooiste vond, maar door de historische stof vond ik ze allemaal nogal op elkaar lijken, dus ik kon er niet echt drie uitkiezen die ik er uit vond springen, sorry dames (ja, van de quilts die op uitnodiging waren gemaakt waren er wel een paar die er echt uitsprongen, maar die deden niet mee aan de wedstrijd.)

De derde tentoonstelling bevatte van quilts van bekende art-quilters die gemaakt waren van high tech stoffen, gemaakt door Ten Cate. Er werden 'stoffen' gebruikt zoals tyvek, plastics, een soort kunstgras en nog veel meer waaraan ik niet kon zien wat het nou eigenlijk voor stoffen waren. De quilts hadden allemaal vrij felle kleuren, behalve één, van Jaqueline de Jong, die ook gelijk mijn favoriet was.

En tenslotte was er nog een zaal met historisch textiel, zoals oude quilts, klederdracht, bevrijdingsrokken, carnavalskostuums en een zogenaamde 'kamp-jurk' (uit een Jappenkamp), gemaakt van restjes stof.

Foto's kan ik natuurlijk niet laten zien (helaas) maar als je op de site van de tentoonstelling een stukje naar beneden scrolt kun je twee 360° impressies zien en krijg je toch een beetje een indruk.


De rest van het museum was ook de moeite waard, ik had eerlijk gezegd spijt dat ik de rest van het gezin niet had meegesleept. Zij houden niet zo van quilts, maar het grote mammoetskelet van 3.80 meter hoog, het model van de wolharige wisent, de stoommachine en complete weeffabriek (die gisteren helaas niet in werking was) en natuurlijk alle dingen die kinderen zelf kunnen doen hadden ze zeker wel kunnen waarderen.


Een klein stukje verderop, in cultureel centrum Prismare hing ook nog een groot aantal quilts, van quiltgroep 'de Hapscharen'. Deze quilts hangen er nog maar tot en met vrijdag 23 mei, dus als je die nog wilt zien, moet je snel zijn.


En omdat een blog zonder foto voor mij geen blog is, hierbij nog een foto van een prachtige 'voiture'. Let vooral op de zeer aerodynamisch verantwoorde raamdecoratie:


Yesterday I went to this quilt exhibition in Enschede which lies in Twente, in the east of our country.
The exhibition consisted of remembrance quilts (mong which were some 9/11 quilts) which were impressive, quilts made with a special reprint of a historical fabric (which all looked somewhat alike to me) and quilts made by artquilters, using high tech materials from Ten Cate.
The rest of the museum was also quite nice, they had a big skeleton of a wooly mammoth.

Of course I cannot show you pictures of the quilts in the museum (that would be rude) but I can show you a picture of a car that was parked nearby. Pay special attention to the really aerodynamic window dressings....

Geen opmerkingen: