maandag 4 april 2011

Vergelijkend lapjes-onderzoek.

Dit weekend heb ik van het warme weer gebruik gemaakt om wat proefjes te doen met het verven van de stoffen die ik in Utrecht op de lapjesmarkt had gekocht en om te kijken of het nu echt scheelt om de stofjes te zappen in de magnetron, of dat je net zo goed als je de emmertjes gewoon in het zonnetje kunt zetten.

Allereerst de verschillende stoffen van de stoffenmarkt. Ik heb van alle lapjes stukjes van 25 x 25 cm gesneden en deze bij elkaar in een emmertje gedaan met zout, soda en procion. Dit heb ik in de zon laten staan, de volgende ochtend even gezapt in de magnetron, toen uitgespoeld en uitgewassen en dit is het resultaat:

De bovenste rij van links naar rechts (prijs per meter) : ecru (1,50), ecru katoen 90 cm breed (0,50) en batist (7,95).
De onderste rij van links naar rechts: linnen (5,00), 'lakentjeskatoen' (4.95) en fijne witte katoen (6,95)

Het is duidelijk te zien dat er toch veel verschil tussen de stoffen zit. Wat mij vooral irriteert is dat er toch weer stoffen als 100% katoen zijn verkocht waar toch polyester in zit terwijl ik dat nadrukkelijk had gevraagd én de reden waarom het persee 100% katoen moest zijn gegeven had. Weten die kooplui niet wat voor stoffen verkopen of zeggen ze maar wat ze denken dat de klant wil horen om van het gezeur af te zijn en stof te verkopen? Ik koop in ieder geval dus geen stof meer bij hen, vooral ook omdat het niet allemaal de goedkoopste stoffen waren waar polyester in zat (de dure batist van 7,95 en  de lakentjes katoen van 4,95
bevatten in ieder geval polyester, over de ecru van 1,50 twijfel ik nog, maar dit voelde na wassen heel raar aan en is dus zowiezo niet geschikt).
De stoffen die wel goed verfden waren de linnen (5,00), de fijne witte katoen (6,95) én verbazingwekkend genoeg verfde de spotgoedkope 90 cm brede katoen van (omgerekend naar 1,50 breed) 85 cent per meter ook als een tierelier. Jammer genoeg had ik geen poplin meer, dus daar kan ik het niet mee vergelijken. Ik weet in ieder geval wel welke stoffen ik uit mijn voorraad verfstof kan vissen (was zo slim geweest om de grote lappen ook te merken).

Het proefje met de magnetron houden jullie nog tegoed, één van de lapjes is per ongeluk in de witte was terecht gekomen, dus daar kan ik geen vergelijking mee maken.

Toen ik gistermorgen die lapjes aan het uitspoelen was stond de achterdeur open. Toen ik binnenkwam met een emmertje lapjes zat er ineens een jong meesje in de ficus! Binnen dus, en dan niet vlakbij de deur maar helemaal aan het andere eind van de kamer. Gelukkig vloog hij zelf in één keer weer door de deur naar buiten én lag Sifra boven op zolder te slapen! Ik heb de deur maar even dicht gedaan......

We had quite warm weather this weekend, so I decided to do some test dye runs with the white fabrics I bought last february on a fabric market. It turned out that a high prize didn't mean better value. Two out of six fabrics (one of which the most expensive one) definitively were not 100% cotton but blends, one wa s doubtfull (but felt 'wrong' so was out anyway. The fabrics that did dye well were linen, a moderately prized cotton and a really cheap one of about 1$ a yard. Figures.

4 opmerkingen:

marjolijn zei

Wat leuk dat die hele goedkope katoen toch zo goed blijkt ze verven. Wil je een stukje poplin van me hebben om mee te verven als vergelijkingsmateriaal? Ik heb nog genoeg hoor. Is geen probleem.

Hannie de Beer zei

Die vervelende ervaring heb ik ook wel eens gehad. Al kan ik vaak wel zien of er polyester inzit.Soms is het toch heel bruikbaar.En ook wil je wel eens wat anders dan katoen,ligt eraan waarvoor het bedoeld is? Maar over het algemeen houd ik me bij de poplin van Stof tot Verven!

Anoniem zei

Je kunt een klein testje doen om te weten of er polyester inzit. Je neemt een paar draadjes en een aansteker of lucifer de draadjes houd je in de vlam en als je dan een schroeilucht ruikt zit er dus een kunstof (polyester) in. Het mooiste is om zowel de schering als de inslag te testen.
Succes groetjes Yvonne

Teuny Bakker zei

Margeeth, als je een stukje verbrand dan is de katoen as en de polyester is een harde draad alsof het plastic is. Een natuur produkt lost dus helemaal op in as.
succes, Teuny