dinsdag 30 november 2010

Sneeuw! (verven)

Het zal niemand ontgaan zijn (900 kilometer file gisteren, gladheid, de stoep moet geveegd), het heeft gesneeuwd in Nederland. Eerlijk gezegd vind ik dat ook voornamelijk maar lastig (ben al van mijn fiets gevallen omdat ik nét iets te hard remde), maar er zit ook een voordeel aan, ik kan weer sneeuwverven!

Omdat ik al een paar keer gevraagd ben hoe ik dat dan doe, dat sneeuwverven, heb ik een paar foto's gemaakt van 'het proces' die ik hier zal plaatsen (dit is niet de enige manier om te sneeuwverven, er zijn nog veel meer manieren, maar dit is hoe ik het doe, met de materialen die ik bij de hand heb).

Je hebt nodig:
plastic bloempotten met gaatjes in de bodem
emmertjes of iets dergelijks waar die bloempotten in passen
stof die is voorgeweekt in soda (kan zowel nog nat en uitgewrongen als al eerder geweekt, gecentrifugeerd en gedroogd zijn)
procion in poedervorm
sneeuw!

Zet de bloempot in het emmertje:Frommel hier het lapje in:

Bedek het lapje met een goede laag sneeuw, stamp de sneeuw goed aan.

Schep met een oud lepeltje (dat je daarna dus niet meer voor het eten gebruikt) een paar schepjes op de sneeuw. Let op, procionpoeder is giftig, dus draag een stofmasker!

Dek de sneeuw met verfpoeder af met nog een klein laagje sneeuw, dit voorkomt dat het eventueel gaat stuiven:
Zet dit ergens buiten bereik van huisdieren en kinderen, laat de sneeuw (langzaam) smelten en blijf eraf tot de sneeuw gesmolten is.

En zo zag de tuin er vanmorgen uit:


It has been snowing (unseasonable early), so I can snowdye again. This is my way of snowdyeing. I take a plastic flowerpot with holes in de the bottom and put it in a slightly bigger container. I put the fabric (which has been presoaked in soda and can either be still wet or dry) in the flowerpot and pack it with snow. Then I put some dry procion powder on top of the snow (be carefull, procionpowder is toxic, so wear a facemask when doing this) and add some more snow to prevent the procion from blowing away. I let it melt slowly.

10 opmerkingen:

Monique zei

Wat een aoarte methode zeg. Dit had ik werkelijk nog niet eerder gezien of gehoord. Spannend! Laat je ons ook het resultaat zien?

Wat de fiets betreft: met een vierjarige niet-stilzitter achterop is het (voor mij) toch beter maar gewoon te gaan lopen ;o)
Dank je wel voor je tip!

Anoniem zei

Toen het begon te sneeuwen moest ik meteen aan jou denken, omdat je er op zat te wachten. Kun je nagaan, onze hersens zijn heel veel met creativiteit bezig. Ik heb ook meteen een poging gedaan. Nog even wachten op het resultaat.
Groet, Ineke

mia de vos-weber zei

Vorige winter had ik de lekbak van de wasautomaat gebruikt met aangemaakt verfpoeder. De methode die je nu beschrijft is honderd keer eenvoudiger. Ga als ik vanavond thuis kom direct aan het werk. Potten gelukkig genoeg na het winterklaar maken van de tuin.
gr.mia

Suus zei

Wat fijn dat je het zo goed hebt uitgelegd. Is eigenlijk heel simpel.
Ga ik ook eens uitproberen.

Nienke zei

Spannend hoor, ben heel benieuwd!

Petra zei

ha margeeth,
wat die potten met sneeuw en verf betreft. zet je die binnen in huis of buiten in de kou?
petra

Margeeth zei

Ik zet de potten binnen, want de sneeuw moet natuurlijk wel (langzaam) smelten.

hannie zei

Dit is echt een goede manier om met sneeuw te verven! Ik ga het zeker eens proberen. er ligt hier nog genog sneeuw!

nellie S zei

Hoi Margeeth,
Dit is duidelijk bedankt!!!

maya zei

Met jouw duidelijke beschrijving heb ik me er ook aan gewaagd... een beetje laat want de sneeuw is al bijna weg ;-) De emmertjes met sneeuw en verf staan nu te smelten op het aanrecht...ik ben heel benieuwd!