dinsdag 1 april 2008

Uitgebreid verslag over Rijswijk

Gisteren moest ik werken en zondag was ik te moe, maar hierbij dan een uitgebreid verslag over (mijn bezoek aan) de patchwork en quiltdagen in Rijswijk.

Nadat ik, door de zomertijd en "op zondag wel eerst gezellig ontbijten met het gezin" later van huis was gegaan dan ik van plan was en ook nog langzaam rijdend verkeer op de A-2, stond ik om twaalf uur bij de evenementenhal in Rijswijk.
De rij voor de kassa was niet te lang, de rij voor de garderobe des te langer, naar later bleek omdat de garderobe eigenlijk vol was en er een andere aan de andere kant geopend moest worden.
Eenmaal binnen eerst naar de wc en daarna de hal in. Recht in de creabeurs. Wat een drukte en wat een onoverzichtelijk geheel. Ik had gelezen dat er een kraam waar ATC's geruild konden worden, dus met de plattegrond in de hand eerst die maar eens opgezocht. Ik had zelf ook een stapeltje ATC's meegenomen met de gedachte om misschien te kunnen ruilen. Helaas waren het allemaal papieren ATC's, maar ik heb er toch drie geruild. Mijn eigen ATC's waren wat ouder, uit een serie van 18 die ik eigenlijk zolangzamerhand wel gezien had, maar ze vlogen weg. Tja, weer eens iets anders he.
Toen heb ik eerst het kleinste gedeelte van de creamarkt helemaal afgelopen. Ik heb nog een paar dingetjes nodig voor quilten speciaal (zijdeverf, gelmedium) en hoopte dat daar gelijk te kunnen kopen. Helaas, het kan door de onoverzichtelijkheid komen of doordat ze het gewoon niet hadden maar niet gevonden, ook niet in de grote hal die ik 's middags nog helemaal doorkruist heb.

Na een half uurtje had ik dat crea-deel wel gehad, dus toen ben ik terug gelopen naar het begin en naar het quiltgedeelte gegaan. Je kwam binnen door een soort lange brede gang, waar aan weerszijde prachtige (de meeste dan) art quilts hingen van een belgische groep. Deze heb ik eerst maar eens uitgebreid bekeken.

Toen de hal in naar de quilts van de wedstrijd feest, waar ik gelijk al een aantal bekende van de ArtFor12-groep tegenkwam. Hilde (in het grijs, tweede van links) had best of show gewonnen met haar quilt "champagne" en Sonja (tweede van rechts) de tweede prijs in de categorie modern gevorderd met haat quilt "the wedding".

Ik had ook een quilt ingestuurd, "de gouden kooi". Het is een buik van een zwangere vrouw met een foetus erin, waarover heen een gouden raster van tyvek. Het idee erachter was dat hoewel de geboorte van een kind een feestelijke gebeurtenis is, je als moeder daarna voor de rest van je leven in een soort gouden kooi van verwachtingen (een goede moeder doet ..... en vul dan maar zelf in) wordt gezet.
Het was niet echt een grote quilt, maar als je hem zo op de tentoonstelling zag hangen was hij wel erg klein.

Na natuurlijk weer veel te lang gekletst te hebben ben ik de rest van de tentoonstelling gaan bekijken. De quilts van de tentoonstelling "Een tuin vol passie" waarbij ik de quilt van Dyanne Cevaal het allermooiste vond. Een andere die er uitsprong was een quilt van een Italiaanse dame, een geheel uit plastic vervaardigd exemplaar waarin het thema werd uitgebeeld als bloemen gemaakt van condooms (detail). Nog meer werk van de belgische groep Q.art, waarbij ik met grote interesse naar de brown bag quilts heb gekeken. Leuk om te zien hoe verschillend de quilts toch worden, ondanks dezelfde uitgangsmaterialen en toch best wel uitgebreide opdrachten.
En er hingen ook nog wat grotere traditionele quilts, die door verschillende dames als "eindelijk eens echte quilts" werden betiteld. Daar wil ik toch iets over zeggen. OK, het kan zijn dat die art-quilts niet je smaak zijn, maar om dan gelijk te zeggen dat dat geen échte quilts zijn vind ik niet terecht. Er zaten wel wat woestere exemplaren tussen met rafelige randen, gemaakt van plastic o.i.d., maar de meeste quilts hadden gewoon een voorkant, achterkant en batting ertussen, waren (met de hand of machinaal) doorgequilt en netjes afgewerkt. Net zo goed échte quilts als die traditionele dus. Ik vond zelf de tentoonstellingen van de art-quilts en de tentoonstelling van de wedstrijd feest vele malen interessanter dan die traditionele quilts, hoe mooi ze ook gemaakt waren. Ik heb ze bekeken en toen had ik ze eigenlijk ook wel gezien, heb er geen foto's van gemaakt.

De winkeltjes heb ik eigenlijk niet echt goed bekeken. In het voorbijgaan heb ik zes lapjes gekocht van 25x55 cm en op de creamarkt 4 stempels en 3 stukken grofgeweven katoen (zeggen ze) voor een euro en dat was het.


Last sunday I went to a quilt exhibition in Rijswijk. If you click on the underlined words in the dutch text, you can see some of the quilts. Of course there were also a lot of shops but I didn't buy much, just the six fat eights above, some stamps and three pieces of course fabric for dyeing. I guess stashbusting is finally kicking in.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Margeeth,

Ik kwam op je site terecht na geGoogled te hebben op Inchies en las net je verslag.
Grappig vond ik dat, want toevallig(!) ben ik één van de gelukkigen die zo'n oudere quilt ATC van jou heeft kunnen bemachtigen. Hij hing nog op het Bord toen ik langskwam.
Dat wil ik je even laten weten en ook dat ik er erg blij mee ben; want inderdaad: het is weer eens heel wat anders. Toevallig loopt op de Ned.ATCgroep momenteel ook een Quilt-ATC swap. groetjes, Trix