maandag 3 januari 2011

De invloed van temperatuur op (roest-)verven.

Meer dan een jaar geleden (in maart 2009 om precies te zijn) heb ik eens wat lapjes geroestverfd. Die lapjes waren in de kast beland, totdat ik ergens vorige maand iets bedacht om er van te maken. Natuurlijk waren de lapjes op, voordat de quilt af was, dus moest er nieuwe geroestverfd worden.
De vorige keer dat ik roestverfde (klik hier voor een foto), had ik in een paar uur lapjes met een mooie bruine kleur, maar nu was het natuurlijk veel kouder in de schuur (ja, ik had het natuurlijk binnen kunnen leggen, maar iedereen die weleens heeft geroestverfd weet dat dat geen optie is, dat roestverven geeft een vreselijk vieze metaalachtige geur) en ging het veel en veel langzamer, deze lap heeft ruim een week in de roestbak gestaan:



De structuren zijn mooi, maar de stof die niet direct met het roestige oppervlak in aanraking is geweest is veel lichter van kleur gebleven. Grappig dat temperatuur zoveel invloed heeft (het was ook andere stof, dat heeft misschien ook wel invloed gehad).


More then a year ago (in march 2009), I rustdyed some fabrics. Because I didn't dye them for a project the ended up in the closet, untill last month, when I finally figured out what to do with them. Of course, I ran out of fabrics before the quilt was finished, but luckily I still had some white fabric, so I could rust some new fabrics. The last time I rustdyed I got nice brown coloured fabrics in a mere couple of hours (for a picture, click here) but now it was much colder in the shed (and no, I couldn't take it inside, rustdyeing smells horrible), so it took over a week to get the result shown in the picture. Amazing how much a lower temperature influences the rusting process (I also used different fabric, no idea what the influence of that was).

4 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

De temperatuur heeft zeker veel invloed op het "roesten" In de zomer had je binnen een paar uur een prachtige lap. Maar hopelijk kun je deze er toch bij gebruiken!Er mag misschien ook best wat verschil in zitten? Want binnenzetten is echt geen optie!
Er mag misschien ook best wat verschil in zitten?

Aart zei

Margeeth, is het geen idee om je stoffen nat te maken met water en azijn en deze een beetje uit te wringen en tussen de lappen allerlei roestige spijkers, schroeven e.d. te leggen. De lap dan in een plastic bak bij de verwarming te zetten en met een plantenspuit de stof vochtig houden met een water-azijn oplossing. Ga eens langs bij een oud-ijzer mannetje en leen daar wat, je kan het altijd nog terug brengen.
http://quiltaart.blogspot.com

marjolijn zei

Ja, zo kom je toch telkens voor verrassingen te staan. Maar zeker wel een mooi effect hoor, alleen anders. En wat heeft Aart weer een geweldige tip, even bij de ijzerboer langs. Ja, waarom ook niet?

Anoniem zei

Ik heb ijzeren voorwerpen verzameld en die heb ik met schoonmaakazijn bewerkt, totdat ze goed roestig waren en daarna heb ik er natte lappen op gelegd. Binnen een paar uur had ik een mooi resultaat.