vrijdag 20 juni 2008

Mijn 'kruimelquilt'

Je kunt quilters op een heleboel manieren onderverdelen in 'soorten'. Een hele goede verdeling is die in quilters die steeds precies genoeg stof kopen voor één project en quilters die lapjes kopen omdat ze ze mooi vinden en er dan een project bij zoeken. Zelf hoor ik duidelijk bij de tweede soort en omdat ik eigenlijk nooit stof speciaal voor een quilt koop (behalve dan nu de achtergrond voor mijn DJ), heb ik altijd stukken stof over. In principe liggen die allemaal op kleur bij elkaar, ik maak geen onderscheid tussen FQ's en FQ's waar een stuk uit is.

Af en toe ga ik door mijn voorraad heen. Lapjes die er al jaren liggen en waar niks mee gebeurt of stof die ik zo vaak heb gebruikt dat ik het helemaal zat ben, doe ik een apart krat, voor de little quilts of love en droomdekentjes.
Zoals bijna elke quilter, kan ook ik moeilijk stof weggooien, elk snippertje moet bewaard worden. Lapjes die kleiner zijn dan ongeveer 15x15 zijn scraps. Die versnij ik volgens het "Scrap user system" van Bonnie Hunter. Zij snijdt ze in allerlei maten, ik hou het iets simpeler: 4x4, 6,5x6,5 en 11,5x11,5 (cm). Met 0,75 cm naad kun je daar triple fourpatches van 20x20 van maken. Zoals hier al eerder gezegd: stof is hartstikke duur en op deze manier gebruik ik echt alles. En zo heb ik dit niet nodig! (hoe verzinnen ze het) Alleen met de smalste reepjes, nog smaller dan 4 cm wist ik niet goed raad, dus ik deed ze maar in een schoenendoos om er ooit nog eens een 'crumb quilt' van te maken.

Een 'crumb quilt' is een amerikaanse term voor een quilt van die hele kleine stukjes die een zinnig mens in de vuilnisbak gooit; een kruimelquilt dus. Meestal worden deze quilts gemaakt door die kleine stukjes stof zonder vooropgezet plan aan elkaar te naaien, dit recht te snijden, weer aan elkaar te naaien, recht te snijden en zo maar door totdat je een blok hebt van een bepaalde grootte. Voor een paar voorbeelden van crumb-quilts (ook wel mile-a-minute-quilts genoemd), klik hier. Inmiddels had ik een hele schoenendoos vol met van die kleine reepjes en stukjes, maar eigenlijk vond ik een crumbquilt helemaal niet zo mooi. Veel te rommelig, voor mij. Dus de schoenendoos werd voller en voller en ik zat er al over te denken om al die stukjes maar weg te geven aan de school van mijn kinderen, als knutselmateriaal voor de kleuters. En toen zag ik op de site van Bonnie Hunter een logcabin gemaakt uit hele smalle reepjes. En dat was de oplossing.
Ik ben toen de inhoud van de schoenendoos gaan omzetten in pineapple blocks en toen de doos eenmaal leeg was maakte ik er steeds als ik weer een bergje reepjes had maakte een pineapple blok bij. Een pineapple in plaats van een log cabin omdat je daar minder lange stroken voor nodig hebt. Strookjes die te kort of te smal waren werden aan elkaar gezet en zo maakte ik van al mijn restjes ananas-blokken. Nadat ik er een veertigtal had gemaakt heb ik ze eens bij elkaar gelegd om vervolgens tot de conclusie te komen dat ik wel erg willekeurig had gewerkt. Met een verdeling in donker en licht had ik niet echt rekening gehouden en ik had echt alles gebruikt wat voor handen was, dus het patroon dat je normaal ziet in een ananasquilt sneeuwde helemaal onder in het stofjes-geweld. Om nog een beetje rust in de tent te brengen heb ik 40 sneeuwbal blokken gemaakt en die om en om met de ananasblokken aan elkaar genaaid.


Ik ben er uiteindelijk best wel tevreden over, het is een vrolijke quilt geworden, zeker als je van scrapquilts houdt. Of ik er nog eentje ga maken, nee, denk het niet. Het maken van deze quilt was gewoon ontzettend veel werk en heeft heel veel tijd gekost, dat ik ook aan andere dingen had kunnen besteden. Het maken van de sneeuwbalblokken en het in elkaar zetten van de top hebben echt uren gekost. En ook de hulptroepen lieten het op een schandalige manier afweten:


Het quilten was overigens een peuleschil, ik heb alleen rondom de blokken in de naad gequilt. Ik denk dat ik vanaf nu die smalle reepjes toch maar gewoon weg ga gooien, behalve natuurlijk de zelfgeverfde stoffen.

I think there are two kinds of quilters, those who buy fabrics per project and manage to buy just enough and those who just buy fabrics because they like them and find a project later. I am a quilter of the second kind, so I always have lot's of fabric. Because fabric is really expensive where I live, I do have a system in order to use all the fabric I own. Everything bigger than 6" is stash and everything smaller are scraps. I cut up the scraps using Bonnies "scrap using system" and make triple four patch quilts with them. This gets rid of a lot of scraps and leaves me just the smallest strips. I kept them to make a crumb quilt, only to discover I actually don't like crumb quilts.....

So when I saw a logcabin made of really small strips on Bonnies site, that was the answer. I started making pineapple blocks (which use shorter strips than log cabins) with the my strips and everytime I had a small pile of strips I made some more. When I had 40 blocks I put them together on my 'designwall' (the floor) and discovered I had made those blocks a little bit too scrappy, the pineapple pattern totally disappeared. So, I made 40 snowball blocks and alternated them. The quilt ended up looking quite nice, but it was a lot of work (and the help wasn't much help at all), so I guess in the future I will be throwing out those small strips.

9 opmerkingen:

Judith zei

Hij is schitterend.

yvonne zei

Ik vind het helemaal top!! je blijft voor mij toch een beetje de
''scrapqueen''......

Yvonne aka sommeke zei

Kan ik best geloven dat het véél werk was maar het resultaat is wel mooi!

Shirley zei

geweldige quilt! Leuke foto ook van de luie kat, lijkt haast op een applicatie op de quilt :-)
Shirley

corryna zei

Wat goed van je dat je droomdekentjes maakt. Deze is heel erg mooi. Ik denk dat hier iemand heel erg blij van wordt. Vrienden van ons hebben ook een droomdekentje gekregen voor hun kindje wat met 26 weken geboren werd. Het lieve jongentje leeft gelukkig nog steeds, al zijn er nog wel wat zorgen. In zulk soort gevallen is het fijn om ouders of kinderen zo'n mooi cadeau te kunnen geven. Lief van je!

Marja Eeldert zei

Een prachtig resultaat van je monnikenwerk.
Wat een leuk verhaal erachter!

Roslyn Atwood zei

I like your strip pineapple,Margeeth!
I too use Bonnie's scrap system, 1.5" is the smallest width I save, anything else is just TOO narrow.
Roslyn

mills zei

hoi margeeth
ben net weer terug van de vakantie
dus een late reactie!
wat een leuk idee om zo je restjes op te gebruiken
maar waar haal je de tijd vandaan?????
mijn restjes ik geef het aan een school op het dorp
groetend

Anoniem zei

wel een heel late reactie waarschijnlijk maar wel gemeend. Wat leuk om dit met restjes te doen. Zelf ben ik nog geen quiltster maar was aan het neuzen of het iets voor me is, ben gek van lapjes. Vandaar dat ik op deze blog kwam.

succes en wat is een droomquilt een leuk idee, ga ik onthouden.

groetjes
Jenny