donderdag 27 maart 2008

Ja hoor, de moeders hebben het weer eens gedaan.

Wier schuld is het als een kind het slecht doet op school? De moeder.

En als het kind de criminalteit in gaat? Dan moeten de ouders ook worden gestraft, dus alweer de schuld van de moeder.

De krapte op de arbeidsmarkt, waardoor (volgens onder andere het kabinet) de economie en daarmee onze welvaart niet genoeg groeit? Moeders, die maar blijven 'weigeren' om fulltime te gaan werken.

Verschraling van het onderwijs in vakken die niet direct tot het curriculum behoren op de lagere school, zoals handvaardigheid? Het gebrek aan hulpmoeders, want al die moeders willen tegenwoordig allemaal maar werken.

Kinderen die na schooltijd zonder toezicht over straat zwerven en rottigheid uithalen? Tweeverdieners. O nee, alweer die moeders die ook zonodig moeten gaan werken.

En zo kan je nog wel een tijdje doorgaan.


Dus wat doe je als er een probleem is waar jonge mensen bij betrokken zijn en wat niet zomaar één, twee, drie is op te lossen? Juist, dan geef je toch gewoon weer lekker de moeders de schuld, die zijn daar tenslotte voor. Ziehier een scan van de voorpagina van de technologie krant van deze week:


Ondanks allerlei stimuleringsmaatregelen wil het maar niet lukken om jongeren die een opleiding moeten kiezen te interesseren voor de techniek. Nee, natuurlijk niet, want zoals ze in Amerika zeggen: "Who wants to be an engineer if you can be his boss?" (wie wil er ingenieur worden als je ook zijn baas kan zijn?). En hiermee is gelijk de werkelijke oorzaak van dit probleem duidelijk: managers verdienen meer en je hebt er een minder moeilijke opleiding voor nodig. Want iedereen wil graag veel verdienen en voor een technische opleiding moet er gewerkt worden en daar zijn de scholieren van tegenwoordig, door het kapotvernieuwde onderwijs, niet meer aan gewend.

Dus wat staat er met een vette kop pontificaal op de voorpagina van de technologie krant? Ja hoor, moeders zijn tegen techniek..... Bah!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Kan erover meepraten. Ook gescheiden moeders hebben het altijd gedaan. Kinderen uit gebroken gezinnen deugen per definitie niet. Maken geen school af, hangen rond op straat en eindigen waarschijnlijk in het criminele circuit. Dat is wat er achter je rug wordt gezegd.
Trek het je niet aan meid, er zal altijd worden gekletst.
Groeten DIta

Anoniem zei

geweldig schrijfsel van je, en zooo waar. Maar moeders laten zich in het algemeen makkelijker een schuldgevoel aanpraten dan de vaders.
groetjes, Marloes

Lies Bos zei

Margeeth,
Ik heb vier kinderen. De oudste is helaas gestopt met de studie, nr. 2 en 3 (meisjes) studeren allebei aan de UT, de één natuur- en wiskunde (bijna afgestudeerd), de andere Industrieel ontwerpen (net begonnen). Lijkt me toch wat technisch allemaal. Uiteindelijk heb ik toch geprobeerd ze te sturen in de richting van hun talent i.p.v. de richting van het grote geld. De jongste is 14, nog geen idee wat dat gaat worden.

Margeeth zei

Lies, volgens het artikel was 72% van de moeders tegen techniek, dus jij behoort dan tot de andere 28%.
Het ging mij erom dat er weer eens ongenuanceerd op de moeders werd gevit.

winda aka dutch Quilter zei

ik ben een thuisblijvende moeder, en toen mijn kleintje 4 maanden was begon iedereen aan mij te vragen wanneer ik weer ging werken! het is niet dat ik niet wilde, maar 40 uur werken met een kleintje dat zag ik niet zitten, ik had een contract bij randstad voor 40 uur en zei dat ik minder uren wilde, ging niet gebeuren zeiden ze.... dus ja wat als je geen oppas hebt, je man in wisselende diensten werkt en flexibele opvang niet flexibel genoeg is???? dat ze daar eens aan denken voordat ze roepen dat moeders de arbeidsmarkt op moeten.... ofdat moederen niet werken is... 24/7
groetjes Winda