woensdag 9 juni 2010

Verkiezingen of hoe het uitoefenen van je democratische recht soms best lastig kan zijn.....

Vandaag zijn hier in Nederland verkiezingen voor de tweede kamer. Iedereen moet het natuurlijk zelf weten, maar ik vind persoonlijk dat je moreel verplicht bent om van dit democratisch recht gebruik te maken, of in ieder geval dat als je niet stemt je alle recht hebt verspeeld om te mopperen op alles wat met de regering, de politiek of het besturen van het land te maken heeft.

Alleen, soms wordt het je niet makkelijk gemaakt. Vorige week woensdag las ik in het lokale krantje dat er verkiezingen aankomen (voor wie dat nog niet wist?), dat de stempassen al waren bezorgd en dat je als je nog geen stempas had je tm 8 juni 13:00 uur persoonlijk en met vertoon van een legitimatiebewijs bij de dienst burgerzaken een vervangende stempas kon halen. Nou had ik dus geen stempas gekregen, dus ik gelijk naar het gemeentehuis. Na ruim een half uur wachten (waarbij ik kon mee'genieten' van een kafkaëske discussie van een mevrouw met een ambtenaar over dat ze weliswaar als jaren hier was, maar als vluchteling en dat ze nog maar 3 jaar vreemdeling was en dat ze dus pas over 2 jaar een Nederlands paspoort kon aanvragen) was ik eindelijk aan de beurt. Ik was in de veronderstelling dat er gewoon een vervangende stempas zou worden uitgedraaid, maar helaas, zo makkelijk was het niet, ik stond helemaal niet op de kieslijst. De ambtenaar ging 'even' overleggen en zoeken en na twintig minuten was het duidelijk wat er gebeurd was. De peildatum voor het aanmaken van de kieslijsten was 27 april. Nou hadden wij ons in de week vóór 24 april per die datum in Dalem ingeschreven, dus dat zou geen probleem moeten zijn. Helaas kan zo'n overschrijving naar een ander adres als het in een andere gemeente is wel een paar dagen duren en toevallig weet ik dat dit op 27 april nog niet gebeurd was. Dus stonden we nog in Tiel op de kieslijst en waren de stempassen op ons oude adres bezorgd. Nou zou je verwachten dat de nieuwe bewoner deze dan bewaard, doorstuurt of in ons geval afgeeft bij de buurman (want dat hadden we gevraagd), maar wij hebben ons huis gekocht een een gigantische flapdrol, die op alle post voor ons die bij hem belandt onder het motto "hadden ze maar een adreswijziging moeten sturen" (ja, dat hebben we gedaan en we hebben ook nog kapitalen betaald aan de doorzendservice van de TNT, maar een adreswijziging moet wel verwerkt worden, de doorzendservice van de TNT werkt niet feilloos en als men het met zo'n ander postbedrijf stuurt zoals stadspost dan werkt dat helemaal niet) "retour afzender, verhuisd" zet en het dan in de rode brievenbus klapt (tenminste, we hopen dat hij dat met alle post doet, wie weet wat hij allemaal weggooit), dus die stempassen hebben wij nooit gekregen, dus wisten we ook niet dat het fout was gegaan.
Jammer genoeg konden we niet in Gorinchem op de kieslijst worden gezet zolang we daar nog in Tiel opstonden, dus moest de gemeente Gorinchem naar de gemeente Tiel bellen om ons daar van de kieslijst af te laten halen. Toen kon er eindelijk een stempas worden aangemaakt die naar ons nieuwe adres is opgestuurd. Gelukkig was de gemeente Gorinchem wel heel snel, dus vrijdag had ik hem al, mijn felbevochten stempas. Natuurlijk kon ik dit niet gelijk voor DH regelen, want je moet persoonlijk met paspoort naar het gemeentehuis komen. Hij kon dit pas donderdagavond doen, met als gevolg dat zijn stempas er gisteren pas was. En het kan altijd nog erger, toen DH op het gemeentehuis was was er ook een man die net was verhuisd uit Vught, met hetzelfde probleem. Alleen was die verhuisd ná de peildatum, dus die moest eerst naar Vught om een stempas te laten maken en daarna nog een keer naar Vught om te stemmen. Wat een gedoe......

En bij verkiezingen horen natuurlijk verkiezingscampagnes, met onder andere het uitdelen van grote hoeveelheden campagnetroep. De kinderen waren zaterdag naar de bibliotheek geweest, waren "de verkiezingen tegen gekomen" en dit is waar ze mee thuiskwamen:


Ze hebben er uren, zonder ruzie te maken mee gespeed, is het toch nog ergens goed voor, want mijn stem wordt echt niet beinvloed door welke partij het leukste gadget heeft (de CU, met een lief schattig klein waterpasje aan een sleutelring).

Today we have electionday in the Netherlands, where I live. Because of our recent move, I had to go to great lengths to just be allowed to vote. Last saturday the children had to go to the library and brought a terrible amount of election-junk home. They played with it for hours, without picking a fight, which puts all those stuff to good use, because my vote is not depended on which party has the nicest gadget.

2 opmerkingen:

hannie zei

Knap hoor om toch nog te gaan stemmen,na zoveel gedoe en tegenslag! Je stem telt nu zeker extra mee?

Quiltmuts zei

Margeeth, wat een verhaal, ik geloof direct dat je na al die moeite gebruik maakt van je stemrecht! Zit er echt hevig om te grinniken. En dat zijn nu de dingen waar wij eindelijk eens een eind aan moeten kunnen maken in dit digitale tijdperk, moet toch gemakkelijker kunnen!
groetjes,
Anki