zaterdag 12 juli 2008

De uitdaging: muziek

Op het moment schieten de groepjes quilters die via een blog aan een gezamenlijk thema werken, als paddenstoelen uit de grond. Zo is er bv de groep Twelve by 12, de nederlandse variant daarop Artfor12, de groep Around the world in 20 quilts en de groepen Challengequilts en haar nederlandse zusje de Uitdaging. Zelf ben ik lid van twee van deze groepen, Artfor12 en de uitdaging. Bij Artfor12 maken we quiltjes van 12 bij 12 inch (ongeveer 30 cm), bij de uitdaging quilts van 50 bij 50 cm (één van de redenen waarom ik ook daar lid van ben geworden, door gedwongen op een iets groter formaat te werken kom ik misschien eindelijk eens van dat pietepeuterige gedoe af). De uitdaging is eigenlijk net begonnen, we zijn met onze eerste uitdaging bezig, "muziek".

Ooit eens een keer iets gelezen over een verborgen muzikale code in de Roslin Chapel in Schotland. Een vader en een zoon claimen in de reliefs van deze kapel een muziekstuk te hebben ontcijferd via de zogenaamde Chladni Cymatics. Dit zijn regelmatige patronen die je krijgt als je bv een trommel met zout of zand op het drumvel aan verschillende toonhoogtes blootsteld door er bv met een strijkstok langs te strijken. Of er in de kapel echt een muziekstuk zit verborgen of dat de symmetrie toeval is moet iedereen voor zichzelf uitmaken, maar de overeenkomsten zijn er zeker, kijk maar naar dit filmpje. Of deze, waarbij je ook duidelijk kunt zien dat hoe hoger de toon, hoe complexer het patroon (dat rijmt).

Toen ik dit las, had is al vage plannen om daar eens een quilt mee te maken en toen kwam dus de eerste uitdaging van de quiltgroep de uitdaging, muziek dus een ideale gelegenheid om het ook eens te doen.

Het idee was om de patronen op de stof te maken met zonneprinten, ik had nog wel een restje stempelverf liggen. De patronen heb ik van freezerpaper geknipt en erop gestreken. Alleen Margeeth en zonneprinten dat gaat om de één of andere reden niet goed samen. Meestal zie je alleen maar vage schaduwen, maar dit maal was de verf niet goed doorgelopen (waarschijnlijk doordat het buiten 30°C was) en had ik een gedeeltelijk sjablooneffect. Ik heb nog geprobeerd het hele lapje over te verven, maar het was nog steeds niet naar mijn zin:


Het lapje ziet er wel interessant uit maar de patronen zijn haast niet te zien. Een poging om er groen koord op te naaien werd heel lelijk en toen ik het er weer af wilde halen heb ik de stof beschadigd met mijn tornmesje (in het midden natuurlijk). Daarom ligt het nu in de kast en ben ik overnieuw begonnen, met iets héél anders (maar dat laat ik pas later zien).

This time there are a lot of groups who challenge each other to make quilts with a certain theme and show those quilts to the world and communicate about them using a blog. Some of them are: Twelve by 12 and it's dutch variety Artfor12, Around the world in 20 quilts and Challengequilts and it's dutch twin De Uitdaging. I am a member of both Artfor12 and De Uitdaging. De Uitdaging has just started, we are working on our first challenge, "which is music".

Once I read something about a hidden musical code in Roslin Chapel, Scotland. A father and soon claim to have deciphered a piece of music in the ornaments of this chapel, using so called Chladni Cymatics. These are regular pattens that are formed when a membrane is vibrating. I don't know whether there realy is music hidden in the chapel or whether this symmetrie is a coincident, but the similarities are there, just look here of here.

When I read about it, I already had some vague idea to make a quilt with it, someday, so the first challenge of the group De Uitdaging presented a good opportunity. I planned to make the pattens on fabric using sunprint, but unfortunately the sunprinting didn't turn out right. It was probably too hot outside, so the paint didn't get into the fabric properly, leaving ugly white marks where the freezerpaper (with which I made the patterns) had been. I tried overdying it but that didn't improve things. Couching on green cording by hand looked horrible and when I took it of I damaged the fabric. So, the fabric is in my closet and I am going to start over.

1 opmerking:

corryna zei

Margeeth, ik vind dit lapje juist prachtig. Het is mystiek doordat het niet heel duidelijk in beeld is wat er op staat. Dit soort stofjes vind ik eigenlijk mooier dan strakke motief lapjes. Mijn complimenten dus!