zondag 19 augustus 2007

Eindopdracht vrije quilt, een ontwerpproces 1

De een na laatste les kregen we alvast een voorproefje van onze opdracht. Voor mij was dit: Maak een quilt die je vrouwelijke kant belicht met een supervrouwelijke ghost. Er werd ook nog een schilder bij genoemd: de balletmeisjes van Gerard de Weerd.

Dit was de uiteindelijke opdracht:
Met al jouw mannen thuis een heel vrouwelijke opdracht. De balletmeisjes van Gerard v.d. Weerd. Verwerk er een grote ghost in.

Associaties bij vrouwelijk:

Kleuren: Roze; veel te voor de hand liggend, dat doen we dus niet. Wacht eens wat had ik ook alweer in de krant gelezen. O ja, in het begin van de 20e eeuw werd voor meisjes juist de bedeesde kleur lichtblauw als kleur gegeven, terwijl roze als afgeleide van het oorlogszuchtige rood juist gold als uitermate geschikt voor jongetjes.
Verder niet te somber, maar juist heldere kleuren en ook tere pastels (maar dus géén roze)

Een kat is een vrouwelijk dier.
Een roos. Alle klokjes-bloemen zoals sneeuwklokjes, herfstttijlloos.
Muziek, maar dan wel klassiek.
Vrouwelijke instrumenten zijn: (alt)viool, spinet/clavecimbel, cello, dwarsfluit; terwijl juist mannelijke instrumenten zijn: al het koper, slagwerk, saxofoon. (de rest is neutraal)
Zachte stoffen: organza, mohair, zijde.

Ideeën voor de (vrouwelijke) ghost:
Een poes
Een vrouwenhoofd
Een roos
Een viool.

Maar voor mij het toppunt van vrouwelijkheid is toch echt:
Een zwangere buik!

Googelen op Gerard de Weerd geeft inderdaad balletmeisjes. Met balletmeisjes heb ik niet zoveel. Gelukkig heeft meneer de Weerd niet alleen balletmeisjes geschilderd. Hij heeft ook een paar landschappen geschilderd en portretten van doorleefde oude kerels, maar waar ik echt iets mee heb zijn de werken ‘model in interieur’. Deze rugportretten, zoals hij ze zelf noemt, laten vrouwen zien in dagelijkse houdingen. Vaak zie je niet eens het hoofd, maar zijn bijvoorbeeld de billen het meest aanwezig in het schilderij, bijvoorbeeld:
(bron: http://www.gerardvandeweerd.nl/)
Idee voor een quilt: breng het vrouwelijke terug tot een lichaamsdeel. In dit geval ga ik die zwangere buik proberen.

Een crazy buik van geverfde zijde blauw/paars op een achtergrond van (rechthoekige) blokjes van zijde in neutrale kleuren. De crazy buik borduren als een crazy blok, de achtergrond met perle katoen (echo?) quilten met grote steken. Het formaat weet ik nu nog niet, in ieder geval moet hij vierkant worden, anders past de buik er niet op.
Kijken hoe het wordt, en dan eventueel nog een reep met soluvlies gemaakt weefsel ervoor.

Nogmaals de buik, maar nu teruggebracht tot de essentie en gespiegeld (vind ik gewoon mooier, weet niet waarom).

Zit ik alleen nog met die grote ghost. Eigenlijk houd ik helemaal niet van een ghost. Ik zou natuurlijk een vrouwengezicht van garen erdoorheen kunnen maken, zoiets:

Mwah, het kan, maar ik ben hier niet echt weg van............

Of met een andere vrouwelijke ghost zoals een kat, of een viool:

De buik moet worden gepieced op een crazy manier.

Mijn eerste idee was dit met blauw, mijn lievelingskleur te doen. Eerst maar eens een probeerseltje maken op A4 formaat. Het is een crazy techniek, dus de naden heb ik geborduurd met de naaimachine. Dit is het eerste stukje:

Mmmmm, ‘k vind ut niks. Het borduurwerk maakt het stijf en ik weet niet hoe dan straks ook nog de buik er doorheen te naaien. Ook de kleuren vallen in het echt toch wat tegen. Het crazy-werk heeft wel iets weg van een roos, misschien moet ik daar in meegaan en echte rozenkleuren gebruiken.

Een werktekening van de buik met een crazy roos erop getekend:

Met roden, rozen en een beetje groen:

Uitgeknipt en op verschillende ondergronden gelegd:

Van links naar rechts en van boven naar beneden: theezakjes roze, theezakjes thee-kleur, fossil ferns wit, fossil ferns blauw, ditte wit, creme zijde, zalmoranje, ditte roze, groen.

Ditte roze en de zijde zijn alletwee mooi. Omdat dit maar een proefje is, wordt het ditte roze.
Hiervan heb ik een klein quiltje gemaakt om uit te proberen hoe het wordt en te kijken of ik dit in groter formaat wil maken. Dit is het uiteindelijke resultaat:
Ik weet niet wat het is, maar ik ben er niet weg van, terug naar de tekentafel dus.............

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Margeeth,
wat ben je al ver met je opdracht en wat ziet het er goed uit. Het idee van een zwangere buik vind ik heel goed gevonden want dit is echt wel supervrouwelijk. Ik ben nog lang niet zo ver met mijn opdracht nl een jasje met zelf geverfde stof met stempels bewerkt. Alleen nog maar proefjes gemaakt maar ik vind het nog niks.
Succes verder
groeten mieke

Anoniem zei

Margeeth, wat leuk dat je ons een kijkje gunt in het denkproces. Ik vind de zwangere buik heel bijzonder, maar dan in combnatie met de kat. Ik je voorbeeld laat je de kat tectop zitten....waarom leg je hem niet opgekruld in de buik, zoals een foetus. De gedachte erachter zou dan ook kunnen zijn dat je je vrouwelijk ghost koesterd als een baby, midden in je mannengezin....maar waar bemoei ik me eigenlijk mee LOL, Yvonne/quiltfan.

Yvonne zei

Jouw idee : een zwangere buik vind ik super!
Benieuwd hoe ie nu gaat worden.

Anoniem zei

Dit is echt super Margeeth!. Wat maak je veel werk van het ontwerp alleen al. Ik vind het nu al erg mooi!. Hoe kom je er op! En nog eens , waar haal jij de tijd vandaan? Groet, Willy.