vrijdag 17 februari 2012

IJsverven

Vlak voordat het ging dooien kreeg ik ineens een 'briljante ingeving'. Behalve sneeuwverven kun je als het zo koud is ook heel makkelijk ijsverven, zonder dat je er ruimte voor in je vriezer moet hebben (wat bij mij altijd de beperkende factor is....).
Om te kunnen ijsverven moet je je stof eerst een uurtje voorweken in een oplossing van soda in water (ik doe altijd maar wat, weeg het nooit echt af). Daarna knijp je de stof uit, frommel je het in een bakje en laat je het bevriezen (het vriespunt wordt wel lager door de soda, dus daar moet je rekening mee houden, ik doe er geen zout bij maar als je dat doet dan wordt het vriespunt nog lager). Als het dan bevroren is dan giet je er een beetje aangemaakte verfoplossing overheen en laat je het zo ontdooien. Ik heb mijn stofjes in de emmertjes van het sneeuwverven gedaan, er op de gok wat aangemaakte verf overheen gegoten die ook al weer een hele tijd in de schuur stond en het toen lekker buiten laten staan. Daar is de stof heel langzaam ontdooid, de volgende dag pas heb ik het even gezapt in de magnetron en uitgespoeld en dit is het resultaat:


Weer heel anders dan sneeuwverven, maar best mooi geworden. Jammer dat het niet meer vriest, ik zou nog wel meer willen verven (en de vriezer zit al vol).

On the last day of the cold weather I remember that you can also icedye when it's cold outside without having to have space in your freezer for it.
To do this, you have to soak your fabric in a solution of soda in water, squeeze the excess moisture out of it, put it in a small container and let it freeze solid. After that you just pour your dye solution on it and let it thaw slowly. When it is thawed, give it some extra boost in the microwave and rinse. I really like the results. To bad it is really warm right now because I would like to try some more.

5 opmerkingen:

marjolijn zei

Als ik dat had geweten...... Hier heeft nauwelijks sneeuw gelegen, maar koud genoeg is het wel geweest. Ik vind dit dus ook hele mooie resultaten. Dus toch maar kijken of ik nog een bakje kwijt kan in de vriezer!
gr. Marjolijn

Ineke zei

Ik heb dat ook al eens eerder gedaan en het werkt idd prima.

Hannie zei

Ook een goede vervanging voor sneeuw,en het resultaat is zeker is nog spectaculairder!

Els zei

Gaaf!!

jolie zei

Zijn erg mooie lappen geworden.