maandag 22 augustus 2011

'Complex cloth'

Complex cloth is een manier van stof bewerken waarbij meerdere bewerkingen zoals verven, bleken, zeefdrukken, sjabloneren en stempelen na elkaar op één lap worden losgelaten, waardoor je hele rijke stoffen krijgt.

Ik stempel en verf altijd zoveel mogelijk buiten om troep in huis te voorkomen, maar dan moet het wel droog weer zijn en vooral bij stempelen en zeefdrukken heb je tijd nodig, dus dan moeten er geen kinderen rondlopen die altijd van alles 'moeten', quilten kun je altijd weg leggen en het 'echt vieze' gedeelte van stofverven met procion kost niet zo heel veel tijd (hoewel er weleens een vriendje met een totaal verruineerd t-shirt naar huis is gegaan, ik had nog zo gezegd dat van die emmertjes die in de tuin op tafel stonden af moest blijven....). Het punt is dat goed weer vaak samen gaat met de vakantie van de kinderen, dus dat is weleens lastig. Gelukkig zijn de kinderen deze vakantie twee dagen bij oma geweest en toen had ik de kans om met deze techniek te experimenteren en een paar 'complexe lappen' te maken. Van de meesten heb ik alleen foto's van het eindresultaat, maar van sommigen, zoals deze heb ik er zowaar aan gedacht om een paar foto's van het proces te maken:

Een zelfgeverfde oranje lap, gestempeld met rood:

Nog een keer gestempeld met groene rechthoekjes en zwarte en blauwe gezeefdrukte tekstblokken:

Als laatste nog gouden paardenbloempluizen er over heen:
(het is echt dezelfde lap, alleen zijn de eerste twee foto's buiten genomen en de laatste binnen, waardoor de kleuren er anders uitzien).

This summer the children got to sleep at their grandma's for one night, which gave me time and opportunity to experiment with 'complex cloth'. The three pictures are one fabric in different stages of complexity. On the first picture I just stamped on it with red, the second has more stamping in green and some black and blue screenprinted text and on the third picture I screenprinted some golden dandelionseedheads on it.

8 opmerkingen:

Linda Robertus zei

Mooie lap! Maar wat ga je er nu mee doen? dat vraag ik me altijd af bij zulke intensief bewerkte lappen... (heb er ook een paar liggen)

Hannie zei

Prachtig al deze bewerkingen.Heel mooi vind ik dat altijd om meerdere bewerkingen op een lap toe te passen! Ik denk dat je er zeker al een bestemming voor hebt?

Margeeth zei

Nee, ik heb nog niet direct een bestemming. Ik denk dat ie uiteindelijk wel in een quilt verdwijnt, ik ben in ieder geval niet bang om zo'n lap te verknippen.

Aart zei

Mooie lappen! Aanstaande vrijdag gaan we met de yahoo groep stofverven, waarbij we verschillende materialen gaan uitproberen.
http://quiltaart.blogspot.com

marjolijn zei

Leuke lappen! Ach, die vinden echt hun weg wel. Je kunt er ook nog een wholeclothquilt van maken.
gr. Marjolijn

marion zei

wat een verschil, mooi die forto's van het proces

Shirley zei

Ziet er prachtig uit, heel spannend. Er op 'borduren', versieren en doorquilten en klaar ben je.

Nienke zei

Mooi om te zien dat iedere stap iets toevoegt!