maandag 20 augustus 2012

Sneeuwverven in de zomer?

Nee, natuurlijk niet want waar zou ik de sneeuw vandaan moeten halen*? Maar op Will Opio Oguta's blog zag ik een alternatief: ijsblokjes verven.
Het komt eigenlijk op hetzelfde neer als sneeuwverven, alleen dan met ijsblokjes in plaats van sneeuw.
Bij sneeuwverven worden de kleuren waaruit een mengkleur (of een zelfgemengde kleur, dat kan natuurlijk ook) is opgebouwd uit elkaar getrokken, ik was benieuwd of dit bij ijsverven ook gebeurd.



Ik ben eerst maar eens begonnen met een paar experimenten met saffier. Saffier is een mengkleur van turquoise (hemelsblauw) en robijn (rood) en ziet er gemengd zo uit:

Ik heb het op verschillende manieren gedaan, vier keer met de stof in een bloempot zodat het niet in het lekwater staat.

Verfpoeder bovenop de ijsblokjes.


Verfpoeder onder de ijsblokjes.


Aangemaakte verf bovenop de ijsblokjes.


Aangemaakte verf onder de ijsblokjes.



Het maakt dus niet uit of je de verf bovenop of onder de ijsblokjes doet, behalve dat je als je poeder gebruikt bovenop de ijsblokjes lang met droog poeder zit dat kan wegwaaien. Poeder geeft een iets donkerder kleur en een iets sterkere kleurscheiding dan aangemaakte verf, maar het is het werken met droge verfpoeder en de extra veiligheidsmaatregelen die je dan moet nemen niet waard (droog poeder zijn hele kleine deeltjes die je kunt inademen en dat is niet zo gezond, dus moet je een maskertje op als je er mee werkt), je kunt ook gewoon wat meer verfoplossing gebruiken.

Ook heb ik een emmertje zonder bloempot gedaan om te kijken of die bloempot (toch weer iets om extra schoon te maken) nou echt nodig is:


ik vind zelf van niet.

Ter vergelijking heb ik ook nog stof geweekt in een sodaoplossing en vervolgens in een klein potje ingevroren, waarna de verf er overheen gegoten is (ijsverven dus), dat kan ook, maar neemt wel meer plaats in in je vriezer.


Het is een leuke manier van verven, de resultaten zijn vergelijkbaar met sneeuwverven met als groot voordeel dat je het ook in de zomer kunt doen, als het warm is. Je hebt er alleen wel erg veel ijsblokjes voor nodig (ik ben dagen aan het invriezen geweest).

* Nee, ik had geen sneeuwballen bewaard in de vriezer, dat kan namelijk niet. Iedereen die als kind wel eens een sneeuwbal heeft proberen te bewaren weet dat die steeds kleiner wordt en uiteindelijk helemaal 'verdampt'. Sublimatie heet dat, het direct verdampen van iets dat vast is. De sneeuw verdwijnt natuurlijk niet, maar wordt van dat vervelende aangevroren ijs aan je vriezer.

8 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Geweldig deze resultaten! Zo mooi de tekening in de stof.Toch zie je wel verschil, met of zonder bloempotje. Met bloempotje komt er minder lekwater in de lap,waardoor de tekeningen fraaier zijn denk ik?
Maar werkelijk: Ze zijn prachtig!

Quiltgroep Tinte zei

IK heb het ook een keer gedaan en ik vind de resultaten bijna nog mooier dan met sneeuw

Wil zei

ijsblokjes kopen in de supermarkt? Mooi resultaat Margeeth!

Margeeth zei

IJsblokjes kopen in de supermarkt, nee hoor, dat ga ik echt niet doen. Heb de pakken weleens zien liggen en moest nogal lachen om de hoge prijs.

Elly Wijnen zei

Wat een leuk experiment en resultaat!

mia zei

Wat leuk, helaas op de camping is het vriesvakje te klein, gr.mia

Yvonne aka sommeke zei

Je hebt er weer enkele prachtige lappen bij!

Babette zei

Mooi hoor Margeeth, mijn complimenten!! Ik ben niet zo'n verver met stoffen, maar ik hoop dit wel een keer te proberen.

Groetjes Babette.